Цените на жилищата във Великобритания отбелязват първи годишен спад от 2012 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Одобрените кредити за нови жилища са намалели с 90% от началото на коронавирусната пандемия

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания отбелязаха първия си годишен спад от 2012 г. насам през юни, тъй като коронавирусът е продължил да натежава върху имотния пазар, сочат данни на Nationwide Building Society, цитирани от Bloomberg.

Цените са намалели с 0,1% спрямо същия период на миналата година и достигат средно 216 403 паунда (267 хил. долара), съобщи ипотечният кредитор. На месечна база цените са се понижили с 1,4%.


В Лондон цените на жилищата са нараснали на годишна база с 2,1% през второто тримесечие, като средните цени в британската столица остават само с 3% под историческия връх, достигнат в началото на 2017 г.

Жилищният пазар, който рухна през последните седмици заради въведената в страната блокада, сега понася удар от забавянето на икономическия растеж на фона на бавното отваряне на икономиката. До момента активността е нормална, тъй като много брокери на недвижими имоти се насочват към виртуални огледи, а продажбите през май намаляха с 50% спрямо 2019 г.

„Не е изненадващо, че годишният ръст на цените на жилищата спря предвид мащаба на труса в икономиката в резултат на пандемията“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. „Средносрочните перспективи пред жилищния пазар остават много несигурни“, допълва той.

Растящата безработица и нежелание на кредиторите да поемат риск означават, че перспективите вероятно няма да се подобрят значително.

Самата Nationwide миналия месец увеличи минималния депозит за купувачите на първо жилище от 5% на 15% от общата цена, за да се предпази от възможността за намаляване на цените, с което прибави десетки хиляди паунда към първоначалните разходи за закупуване на дом в най-скъпите райони.

В същото време публикувани в началото на седмицата данни на Английската централна банка (АЦБ) показаха, че броят на одобрените кредити за ново жилище във Великобритания е намалял д 90% от началото на коронавирусната пандемия, най-ниското ниво поне от началото на 90-те години на миналия век, предава Guardian.
Въпреки повторното отваряне на агенциите за недвижими имоти от средата на май броят на одобрените ипотечни кредити е намалял до 9300 спрямо 15 900 през април.
Броят на новите жилищни заеми, отпуснати пред май, е бил далеч под очакванията за 25 хил. от финансовите пазари. Това е най-ниското ниво, откакто АЦБ започна да води статистика през 1993 г. В началото на годината всеки месец са били одобрявани над 70 хил. нови жилищни заеми.

Анализатори твърдят, че потиснатото състояние на ипотечния пазар не е съвсем неочаквано заради ограниченията за огледи на жилища до май и забавянето на одобренията на ипотечни кредити.

„Последният спад не е сигнал, че пазарът не успява да се възстанови. По-скоро той вероятно отразява забавянето на подготвяните продажби заради времето, когато пазарът беше затворен между март и май“, коментира Хансен Лу, имотен анализатор в Capital Economics.

„Домакинствата бяха принудени да останат в дома си, така че имаше значително по-малко продажби от обикновено, преминаващи на фаза одобрение на ипотечен кредит през май. Освен това много купувачи с финализирани наполовина продажби предоговарят цената, което също води до забавяне на продажбите“, допълва Лу.

Кредитирането вероятно ще се увеличи през юни след съобщенията за увеличаване на търсенето на имоти и договорените продажби.

В същото време изследване на консултантската компания Savills заедно с благотворителната организация Shelter установи, че над 300 хил. планирани нови жилища може да останат само на етап проектиране през идните пет години, което ще задълбочи жилищната криза във Великобритания в резултат на коронавирусната пандемия, съобщава Guardian.

Блокираното строителство и рецесията ще понижат броя на построените нови жилища, като през тази финансова година се очаква да бъдат загубени 85 хил. домове.

Строителството на най-евтините социални жилища може да намалее до „катастрофално“ дъно от 4300 на година, най-малкия брой от Втората световна война насам.

Предупреждението се прибавя към допитването на Института за изследване на публичната политика (IPPR), което установи, че от началото на пандемията една пета от 8,6-те милиона домакинства в Англия, които живеят под наем, се тревожат, че няма да могат да си позволят да плащат наема си или ипотечния си кредит в бъдеще.

По данни на Savills първоначалното свиване на жилищното строителство ще бъде причинено от социалното дистанциране на строителните площадки. Още по-голям спад може да се очаква от намалялото търсене на жилища за продажба. Блокирането на жилищното строителство може да доведе и до загубата на 116 хил. работни места в строителството през 2020 и 2021 г., прогнозира компанията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!