Цените на жилищата в Германия и Великобритания растат силно, Китай забавя темп

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
716

Жилищата в най-големите градове в Германия са нараснали над два пъти през последните десет години

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Цените на жилищата в Германия неочаквано са нараснали през второто тримесечие, тъй като пазарът е останал силен въпреки икономическия спад и ограниченията за обществения живот, които усложниха сключването на сделки, предава Bloomberg.

Цените са нараснали с 6% на годишна основа, сочат данни на Асоциацията на германските банки (VDP). За сравнение, през периода януари-март ръстът достигна 6,5%.

„Не се стигна до големия спад на цените, който някои хора предсказваха“, коментира в комюнике главният изпълнителен директор на VDP Йенс Толкмит.

Цените на жилищните имоти в най-големите градове в Германия са нараснали над два пъти през последните десет години, тъй като предприемачи в градове като Берлин не успяват да са в крак с нарастването на населението. Макар че мерките за контрол на COVID-19 в Германия не бяха толкова драконовски като в редица други европейски страни, пандемията може да е отказала някои хора да купуват недвижими имоти.

„След години на ръст на цените не е изненадващо, че пазарът малко се забавя, особено с оглед на пандемията. Но германските недвижими имоти все още се възползват от относително нискорисковия имотен пазар и миграцията в Германия, особено от други страни-членки на ЕС“, казва Маркус Шатенберг, икономист в Deutsche Bank.

В Германия търсенето на семейни жилища е особено силно. Цените са скочили с 9% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, надминавайки ръста от 5,9% на цените на апартаментите, сочат данни на анализаторската компания F+B. Според Шатенберг здравната криза може да е стимулирала търсенето на жилища с градина или голям балкон.

Макар че не се очаква имотният пазар в Германия да отбележи спад скоро, Толкмит отправя известно предупреждение. Пандемията доведе до спад на икономиката с 10,1% през второто тримесечие и това неизбежно ще окаже въздействие на частните доходи. „Това ще има отражение и върху цените на имотите през второто полугодие и следващите години“, смята Толкмит.

Във Великобритания цените растат наред със страховете от спукване на балон

Същевременно публикувани вчера данни показаха, че британският жилищен пазар е набрал скорост през юли, като мярка за цените на имотите е излязла на зелена територия за първи път от началото на коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Но Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) съобщи, че членовете му са притеснени от мини бума, който може да се превърне в срив, след като програмата за субсидирана заетост на правителството изтече след по-малко от три месеца наред с намаляването на данъците в края на март.

Месечният баланс на цените на жилищата на RICS е нараснал до +12 спрямо -13 през юни, което надминава всички прогнози на анкетирани от Ройтерс икономисти. Лондон е единственият регион, където цените са намалели миналия месец, но дори там темпът на спада се е забавил.

Главният икономист на RICS Саймън Рубинсон казва, че консултантите са по-предпазливи относно перспективите в средносрочен план, тъй като се очаква икономиката да се възстановява бавно от рекордния срив през второто тримесечие, а данъчните облекчения за имотите на финансовия министър Риши Сунак ще изтекат през април.

Миналия месец Сунак временно повиши началния праг на данъка върху имотните покупки на 500 хил. паунда, за да стимулира активността на жилищния пазар след блокадата заради коронавируса.
RICS съобщава, че запитванията от нови купувачи са нараснали силно през юли за втори пореден месец. Договорените продажби, които намаляваха рязко по-рано през 2020 г., също са скочили. Очакваше се продажбите да нараснат през идните три месеца, но да намалеят след 12 месеца.

RICS потвърждава наблюденията на други играчи на жилищния пазар, че купувачите все повече търсят имоти с достъп до зелени площи, градини или балкони, които биха им помогнали да се справят с блокади в бъдеще.

Според друг доклад купувачите на първо жилище едва ли ще спечелят от очаквания спад на цените на жилищата.

„Намаляващите доходи и рискът от по-рестриктивно кредитиране ще направят закупуването на жилище за първи път толкова трудно, колкото и преди кризата“, се казва в доклада на Resolution Foundation.

„Ръководителите трябва да гарантират, че доходите на младите хора са защитени след коронавирусната криза и че конкурентното им предимство като купувачи на първо жилище ще бъде запазено, когато ваканцията от гербовия налог изтече“, коментира анализаторът Линдзи Джъдж.

Несигурност в Китай

Ръстът на цените на жилищата в Китай се забавя за първи път от пет месеца през юли, тъй като властите поддържат по-умерен темп на парични облекчения и ограничават спекулативното търсене, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 големи града в Китай без субсидираните от държавата жилища са нараснали с 0,47% миналия месец спрямо 0,58% през юни, сочат публикувани в петък данни на Националната статистическа служба.

Стойностите на вторичния пазар, който до голяма степен е освободен от държавна намеса, са се покачили с 0,26%, като темпът също е по-бавен в сравнение с юни.

Пет месеца след повторното отваряне на китайската икономика имотният пазар се отърси от последиците от пандемията и надмина нивата си от същия период на миналата година. Улесненията за кредитирането на централната банка, допълнителното смекчаване на областните разрешения за пребиваване и възобновеният страх от пропускане на добра възможност стимулират покупките на жилища извън най-големите градове в страната.
В сряда S&P Global Ratings повиши прогнозата си за продажбите на жилища в Китай през 2020 г. до ръст от 5%, което е значителна промяна спрямо по-ранното предвиждане за спад от 15%.
Стабилният ръст предизвика нова вълна от ограничения на имотния пазар от властите наред с по-широкия отказ на властите от стимулите по време на кризата.

През юли най-малко пет от т. нар. вторични градове са забранили на повече бъдещи купувачи на жилища да правят покупка. Най-тежки са ограниченията в Шънджън, където дори местен жител сега трябва да плати данък за три години напред, за да получи разрешение за покупка на жилище.

Несигурната регулаторна среда може да доведе до „нов кръг спадове на цените“ през идните два месеца, прогнозира преди публикуването на данните имотният анализатор Леиф Чън от компанията Nomura Holdings.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!