Цените на имотите във Великобритания вървят право надолу

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
351

Това е най-дългият период на месечни спадове от 2010 г.

 

Снимка: Pixabay
Цените на жилищата във Великобритания продължават да поевтиняват през месец юни, като това е четвъртият пореден месец на спад. Трендът отразява най-дългият период на месечни понижения на цените на жилищата от 2010 г. насам, а основната причина са ограниченията, свързани с коронавируса, съобщават от ипотечния кредитор Halifax, цитирани от Reuters.

Средно цените на жилищата са се понижили с 0.1% през юни, след като паднаха с 0.2% през май. Цените на имотите на Острова през трите месеца на карантина (март, април и май) се понижиха с 0.9% в сравнение с първите три месеца на годината, което е най-големият тримесечен спад от 2011 г.

Британският имотен пазар беше напълно спрял през месеците април и май, но през юни брокерите наблюдават раздвижване на пазара и увеличение в запитванията за ипотечни заеми, отчитат от Halifax.

„Краткосрочните ни прогнози са за продължаване на тенденцията за намаляване на цените на имотите, каквото се наблюдаваше през първото тримесечие на годината“, споделя управляващият директор на ипотечния кредитор Ръсел Гали.

Според прогнозите на Хауърд Арчър, главен икономически съветник на консултантите EY ITEM Club, цените на жилищата във Великобритания ще паднат с 3% през следващите няколко месеца. „Активността на пазара на жилища вероятно ще бъде ограничена за известно време заради удара, който беше нанесен на икономиката заради ограниченията срещу коронавируса“, казва още той.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!