Царе сме на скандалите! След Ружа дойде Антъни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
153

*300 агенти тарашат офиси в София на криптоиграча Nexo, разследват пране на пари и финансиране на тероризъм

* Ексдепутат от “Реформаторския блок” настъпил мотиката в САЩ
“$130+млрд. обработени трансакции; $4 млрд. активи под управление; 5 млн. потребители;600+ професионалисти;Лицензирана и регулирана в ЕС; Бъдещето е крипто. Създадено в България”.

Това са цифрите и посланието, с които посреща потребителите сайтът на Нексо /Nexo/. В четвъртък с основаната от българи криптокомпания отново влязохме в световните новини. “След Ружа Игнатова дойде Антони Тренчев”, написаха медии, които веднага свързаха мащабната акция в София и името на основателя на “Нексо” с криптокралицата Ружа Игнатова, която е основател на обявената за пирамида OneCoin и е под номер 2 в списъка на най-издирваните от ФБР.

300 служители в акция

В четвъртък офисите на глобалния играч на пазара на криптовалути в София осъмнаха блокирани от над 300 служители на МВР, ДАНС, Националното следствие, жандармерията и Столичната дирекция на МВР. Обиски и претърсвания имаше на 15 адреса в столицата.

За момента акцията е само в България, но са включени и чуждестранни партньорски служби, които засега остават тайна, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами, съобщи на бирифинг Милева.

“Разследването е с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми за криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на дейността са български граждани и основната дейност е от територията на България”, каза още Милева.
По думите й, акцията е част от международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

“За последните 5 години като оборот през платформата за криптовалути са преминали над 94 млрд. долара. Криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които са “пощенски кутии”, тоест кухи фирми.

Събрани са доказателства, че клиент на платформата е лице, за което официално е обявено, че финансира терористични актове”, съобщи Милева.

По-късно стана ясно, че партньорски служби са установили контакти с мъж, за когото било известно, че пере пари на терористичната организация “Хамас”, съобщи “24 часа”. Името му било Махмуд Мохамед. За него било известно, че е един от хората, през които “Хамас” прикривала активите си в криптовалута. Според хората от службите били установени близо 100 случая на трансфер на криптовалута, за които се смята, че са свързани с радикалната групировка.

Криптобанката е действала в няколко държави, като в някои от тях е била забранена, каза ръководителят на отдел “Киберпрестъпност” в МВР Светослав Василев. “Знаете за проблемите им в САЩ. Те формално напускат Щатите, въпреки че това не се е случило”, каза още Василев. Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни трансакции. Някои от тях били с цел да се заобиколят наложените от ЕС, Великобритания и САЩ санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Русия, твърди БНТ.

Основните играчи

Един от основателите на Nexo е бившият депутат от “Реформаторския блок” Антони Тренчев, който е директор на няколко от дружествата на криптоплатформата. Стана ясно, че той е близък със сегашния депутат от ПП Настимир Ананиев. Съдружникът на Тренчев и директор Nexo bank е Коста Кънчев.

Според БНТ синът на бившия вицепремиер Лидия Шулева – Георги Шулев, е разпитван като свидетел, тъй като е представлявал криптобанката през 2018 г., след което я е напуснал и е завел дела срещу другите съоснователи. Свързани с “Нексо” са още Калин Методиев – финансов директор, и Сокол Янков – представляващ компанията до 2019 г.

Собствениците на Nexo не са в България, твърдят източници от службите. Антони Тренчев и Коста Кънчев са заминали за Дубай още през лятото, след като срещу тях са били повдигнати обвинения от няколко американски щата. Разследващите разполагали с данни, че са станали граждани на Обединените арабски емирства чрез инвестиции, като са закупили имоти там.

Отговорът на Nexo

Служител на Nexo за връзки с обществеността каза на “Ройтерс” чрез имейл, че българските власти са в офисите му, но в София предприятието “има само оперативни функции, свързани с разходите – заплати, поддръжка на клиенти, бек офис”. Чужди медии съобщиха, че компанията е базирана в Лондон.

От “Нексо” отговориха на случващото се с поредица от постове в Twitter. В тях се твърди, че „не правят компромиси със строгите си политики срещу изпирането на пари“ и че през годините дори са отхвърлили много бизнеси именно заради това. В отговор на обвинението, че платформата е ползвана за финансиране на теористични актове и е заобиколила санкциите срещу Русия, Nexo твърди, че е предприела „един от най-агресивните подходи“, за да спази рестрикциите. “За съжаление, с неотдавнашните регулаторни репресии срещу крипто, някои регулатори възприеха подхода „първо ритни, после задавай въпроси“. В корумпираните държави това граничи с рекет, но и то ще мине“, гласи един от туитовете. От компанията твърдят още, че криптовалутите не ставали за престъпна дейност.

Бизнесмоделът на работа

Българската криптобанка Nexo е сред най-големите в глобалната индустрия на критовалути. Бизнес моделът й много прилича на финансовите пирамиди, които действаха у нас през 90-те години, но този път с криптовалути. Вложителите са приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути с обещания за висока доходност. Обещаните лихви многократно надвишават тези на класически банкови институции.

Но клиенти започват да завеждат искове срещу тях. Първият е от стотина потребители в Калифорния с претенция за 5 млн. долара. Последният, засега, е от трима ирландски предприемачи, които претендират за 59 млн. долара. Те обвиняват компанията в замразяване на сметки и впоследствие принуда да продават на значително по-ниска от пазарната цена, пише Медиапул.

“Фирмата е създадена през 2018 година, когато нямаше никакви регулации в този бизнес. Не знам за какво може да бъде обвинена. Според мен затягат контрола покрай фалита на FTX. Nехо реално започна като заложна къща. Тоест, ако имаш криптовалута, но ти трябват обикновени пари, залагаш криптовалутата. После ти я връщат. Сами разбирате, че един такъв заем представлява огромен оборот”, коментира пред “Марица” ексдепутатът от “Продължаваме промяната” Александър Ракшиев, за който излезе информация, че е бил представител на Nехо за Пловдив.

Срещу Nexo има заведено дело от прокуратурата в Ню Йорк. През септември 2022 г. стана ясно, че осем щата в САЩ забраняват продукт на компанията. Забраната е заради това, че Nexo са предлагали годишна лихва до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите, като процентът е значително по-висок от ставките за краткосрочни ценни книжа или банкови спестовни сметки. Специално разследване на DFPI е установило, че Nexo е предложил своите акаунти за печелене на лихва на жители на Калифорния, без най-напред да ги квалифицира като ценни книжа, както предвижда законът.

Наложената мярка идва след като през октомври 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издава забрана дружеството да отпуска кредити срещу криптовалута на територията на щата, тъй като представяло дейността си като банкова, макар да няма лиценз за нея.

Тогава от Нексо отговарят след запитване на “24 часа”: “Продуктът, посредством който клиентите на компанията печелят лихва върху активите си, не се предлага в Ню Йорк още преди регулаторът да поиска спирането му през октомври 2021 г. Засилената активност от страна на регулаторните органи е напълно разбираема предвид скорошните пазарни турбуленции и случаите на обявена несъстоятелност от редица слабо управлявани компании зад океана”.

От “Нексо” заявяват още, че съобщението от регулаторите идва часове преди планирания анонс, че Nexo e придобила дял от американска банка с федерален лиценз”. Оттам уверяват, че не е истина твърдението, че ФБР разследва дейността на Nexo, тъй като Бюрото се намесва по повод криминални обвинения, които компанията никога не е имала.

Обяснението на компанията за прекратяването на дейността й в САЩ е, че нямало регулаторна яснота, което пораждало сблъсък с регулаторите, заради което намалели и клиентите, използващи криптоплатформата.

standartnews.com

 

 

 

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!