Трябва ли Лондон да стане „гъбест град“?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
369

Бързото наводнение е основен екологичен риск за жителите на столицата, според Greater London Authority (GLA). Едно от предложените решения е Лондон да стане „гъбест град“ – урбанизирана зона, която абсорбира и задържа дъждовна вода. Как би функционирало това?

През юли 2021 г. обилни валежи в Лондон причиниха наводнения, повредиха хиляди имоти и наводниха десетки метростанции. Впоследствие кметството създаде група за стратегическо управление на повърхностните води и разработва стратегия за справяне с наводненията.

Какво е „гъбест град“?

„Гъбест град“ използва зелени площи като паркове и влажни зони и сини пространства като езера и реки, за да намали количеството дъждовна вода, която влиза в канализационната система. Целта е да се избегне необходимостта от мащабна инфраструктура като канализационни тръби.

Примери за успешни „гъбести градове“

Един от пионерите е Китай, който през 2013 г. включи концепцията като част от националната си политика. Такива градове не само помагат за предотвратяване на наводнения, но и подобряват качеството на въздуха и водата, както и биоразнообразието.

Лондон като „гъбест град“

Въпреки че Лондон има много зелени площи и дървета, той е и силно урбанизиран. Според проучване на Arup през 2022 г. Лондон е на второ място по най-ниска „гъбестост“ сред седем града, изпреварвайки само Сидни.

Устойчиви дренажни системи (SuDS)

Ключов елемент за „гъбест град“ са устойчивите дренажни системи (SuDS), които управляват излишната дъждовна вода и създават общностни пространства, насърчават биоразнообразието и намаляват замърсяването на водата.

Предизвикателства

Инвестициите в SuDS изискват време за възвръщаемост и редовна поддръжка. Също така, създаването на нови зелени площи в силно застроени райони може да е трудно.

Заключение

Концепцията за „гъбест град“ е добра, но изпълнението й е предизвикателство. Лондон трябва да се стреми към интеграция на устойчиви дренажни системи и по-добро управление на повърхностните води, за да се справи с бъдещите климатични промени.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!