Трети унищожителен удар за Джонсън: Парламентът не прие искането за избори

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
169

Край на плановете за ограничаване свободата на движение

 

Снимка: БТА
Долната камара на британския парламент отхвърли искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори.

Предложението на Джонсън бе отхвърлено от Камарата на общините с 298 гласа „за“ и 56 „против“. Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати, отбелязва Ройтерс.

Изходът от гласуването беше очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.

По-рано снощи Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Brexit с три месеца до 31 януари догодина, който зачерква варианта за Brexit без сделка. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври.
Отхвърлянето на това предложение бе трети унищожителен удар за Джонсън през последните 24 часа, отбелязва Франс прес.

Междувременно британското правителство се отказа от плановете си да сложи край на свободата на движение на гражданите на Европейския съюз веднага след евентуален Brexit без сделка, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Те ще получат временно разрешение да останат във Великобритания за срок от три години, съобщи министерството на вътрешните работи.

Гражданите на страните от Европейската икономическа зона, която включва ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, плюс тези на Швейцария, които се установят в Обединеното кралство от Brexit до края на 2020 г., ще могат да получат статут на временен имигрант за срок от три години.

Целта на тази инициатива е да „гарантира на компаниите сигурността, че ще могат да набират и запазват своя персонал след Brexit“, обясни Хоум офис в комюнике.

Британското вътрешно министерство отбеляза, че ще се кандидатства „по проста процедура в интернет“.

Кратките престои във Великобритания няма да бъдат засегнати.

Към 15 август над 1 милион европейци вече са били получили статут на постоянно пребиваващ, за да могат да продължат да живеят в страната след Brexit.

В началото на миналия месец британският премиер Борис Джонсън обяви проект за ускорено издаване на визи с цел привличане на „най-добрите мозъци“, което да позволи на Великобритания да „продължи да бъде научна суперсила“ след излизането си от ЕС. Джонсън обеща да защити права на европейските граждани, установили се във Великобритания, за да могат да продължат да живеят там дори при Brexit без сделка.

По публикацията работи: Елка Василева
DNES.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!