И братът на Борис Джонсън се обърна срещу него заради политиката за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

Джо Джонсън – отявлен проевропеец, напуска правителството заради несъгласие с премиера
Снимка: Getty

Собственият брат на британския премиер Борис Джонсън заяви, че се отказва от мястото си в правителството, както и в парламента, заради различия с министър-председателя, съобщава Bloomberg.

„През последните седмици бях разкъсван между лоялността към семейството и националния интерес“, заяви Джо Джонсън в публикация в Twitter. „Това е непреодолимо напрежение и е време друг да поеме ролята ми като депутат и министър“, написа още той.
В досегашния кабинет Джо Джонсън заемаше поста на държавен министър в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Неговото напускане е силен удар за премиера въпреки противоположните политически позиции на двамата братя. То идва и във време, когато умереното крило на Консервативната партия отслабна след отстраняването на 21 депутати, които се обърнаха срещу правителството по време на гласуването за дневния ред на парламента във вторник.

Джо Джонсън е един от силните проевропейски гласове в Лондон. Той напусна министерския си пост и при предходния премиер Тереза Мей, тъй като вярваше, че Великобритания се нуждае от втори референдум за Brexit.

Изненадващо бе за анализаторите и експертите решението му да се включи в правителството на брат си – символ на опозиционния лагер за излизането от Европейския съюз.

Късно снощи британският парламент прие на трето и последно четене законопроекта, който няма да позволи на премиера Борис Джонсън да осъществи излизането на страната от Европейския съюз без сделка. Това на свой ред накара премиера да внесе искане за произвеждане на предсрочни избори на 15 октомври.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!