Трайков обеща до края на годината да продаде държавни активи в три фирми

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
621

"Булгартабак", "Монтажи" и държавният дял в ЕРП-то, където мажоритарен собственик е германската Е.ОН, трябва да бъдат продадени до края на годината, заяви за "Дневник" министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Вчера правителството реши да прехвърли държавната строителна фирма „Монтажи“ от структурата на Българския енергиен холдинг в Държавната консолидационна компания (ДКК), чрез която ще се продават държавни активи от Агенцията за приватизация. Все още не е уточнен методът, по който ще се продават „Монтажи“, но при всички случаи ще пуснем мажоритарен пакет, каза министър Трайков.

Той допълни, че за продажбата на държавния дял в „Е.ОН България мрежи“ и „Е.ОН България продажби“ предстои чрез конкурс да бъде избран инвестиционния посредник. Плановете на кабинета бяха 33% на държавата да се пуснат на борсата.

„Все още чакам решението на надзорния съвет на „Булгатабак“ за избор на консултант по продажбата, но консултантът така или иначе работи и до края на годината ще продадем тази компания“, каза министър Трайков.

Това са трите държавни компании, от продажбата на които може да се очакват някакви съществени приходи за публичните финанси на държавата, каза Трайков, без да посочи конкретна сума. Той заяви, че другото дружество, което се подготвя за продажба, но през 2011 г., е ВМЗ – Сопот, като в момента се променя стратегията му за приватизация.

В ДКК все още няма вкарано нито едно държавно предприятие, каза министър Трайков. Плановете бяха през юли и август в активите на фирмата да влязат дялове на „Е.ОН България мрежи“, „Е.ОН България продажби“, „Лесилхарт“, „Мототехника І“, както и 100% от „Монтажи“, по информация на икономическото министерство от началото на юни.

Разчетите бяха в държавния бюджет да влязат 500 млн. лв. чрез кризисна приватизация до края на годината. Засега обаче не е ясно дали държавата ще успее да продаде и едно дружество.

„Мелроуз“ получи 10-годишна концесия за добив на газ край Каварна

Правителството предостави на „Мелроуз рисорсиз“ 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище „Каварна“, което е с площ от 4.36 кв. км. Запасите в него се оценяват на 773 млн. куб.м. Добивът може да започне до 3-4 месеца, каза министър Трайков. По думите му годишно ще се добиват между 250 – 300 млн. куб.м газ, което представлява около 10% от потреблението на газ в страната. Понеже цената на този газ ще е значително по-ниска от микса у нас и от вносния руски газ, очакванията ни са за общо понижение на цената на ползваното от страната синьо гориво, каза Трайков. Правителството даде и ново разрешение за търсене на нефт и природен газ на „Проучване и добив на нефт и газ“ за 5 години. Дружеството, което е част от „Химимпорт“, ще разработва блок 1-17 „Овча могила“ в областите Плевен и Велико Търново на площ от 260 кв. км. Работната му програма е за близо 3 млн. евро.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!