“Райънер” започва да лети до България през ноември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
668

Ирландската нискотарифна авиокомпания "Райънер" (Ryanair) започва редовни полети до България от ноември,

съобщи маркетинг мениджърът на компанията Ласно Томаш. На 2 ноември стартира редовна линия Лондон – Пловдив, а полетите ще бъдат два пъти седмично.

Преговорите между “Райънер” и летище Пловдив започнаха през март, а компанията проучва възможностите в България от 2-3 години.

Според Ласно Томаш новата линия ще осигури до 30 хил. души пътникопоток на година, а е възможно до 2013 г. е те да нараснат до 200 хил. души. Очакванията са за в бъдеще полетите от британската столица да бъдат увеличени. Планира се отварянето на линии и до Испания и Италия, където живеят най-големите групи от български имигранти.

“Създаването на постоянна линия ще превърне Пловдив от чартърно сезонно летище в целогодишно”, коментира зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. По думите му важна роля за това е изиграло намалението на таксите за кацане и обслужване на пътници, за което беше взето решение от правителството през март с цел “да се насърчат туристическите и бизнес пътувания”.

Привличането на нискотарифни превозвачи е част от стратегията за развитие на аерогарата в опит да увеличи пътниците и приходите си.

Хотелиерите в Пампорово и Чепеларе отдавна настояват да се привлекат нискотарифни авиокомпании, които биха осигурили приток от индивидуално пътуващи туристи.

Преди няколко месеца местният бизнес в региона и общините Хисар, Асеновград и Родопи създадоха сдружение за развитие на пловдивското летище, чиято цел е развитие на туризма чрез осигуряването на постоянни линии. Днес от аерогарата съобщиха, че заявление за участие в организацията са подали и общините Пловдив и Чепеларе.

Освен “Райънер” до България полети имат и нискотарифните авиокомпании Wizz air, Easy jet и German wings. През тази година първата си линия в страната откри авиокомпанията Fly Niki, собственост на бившия пилот от “Формула 1” Ники Лауда.

При откриването на линията Лауда съобщи, че компанията залага на “качество и ниска цена” и за разлика от типично нискотарифните превозвачи предлага някои удобства като храна по време на полета и др.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!