Държавата ще плаща лихва, ако бави европроектите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
535

Държавата ще плаща лихви, ако бави придвижването на документи и утвърждаването на разходи по европроектите.

Това реши вчера правителството с промяна на постановлението за верифициране на разходите и изплащането на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми.

 

Един от най-големите проблеми на бизнеса в момента е, че администрацията бави необосновано с месеци и дори години плащането на вече утвърдени проекти. Освен това всяко ведомство си е направило свои правила за сроковете. Сега максималният срок за утвърждаване на направените от фирмите разходи става 3 месеца след представяне на отчет за изпълнението и на искане за плащане на разходите. В случай че ведомството се съмнява в законността на документите, то ще прави проверка, но трябва писмено да обоснове отказа за плащане.

„Преди имаше случаи на забавяне и с по 6-7 месеца“, обясни вчера министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев. По думите му досега не всички оперативни програми са имали разписани срокове, а там, където са били разписани, не са се спазвали. Много оплаквания за бавене на документи през последните години имаше по програма „Конкурентоспособност“, например. Според европейските правила разходите се утвърждават на всеки етап от изпълнението на един проект.

Лихвата ще се плаща на потърпевшата фирма, община или институция от бюджета на ведомството. Размерът на наказанието ще е законната лихва, т. е. 10% плюс основния лихвен процент на БНБ годишно. „Фирмите и без това работят с банкови кредити и плащат лихви за времето, просрочено от страна на администрацията, така че това ще е своеобразна компенсация за бизнеса“, каза Дончев.

АВАНСИ

Кабинетът реши още авансовите плащания по инфраструктурните проекти да се увеличат от 20% на 35% от стойността. Увеличаването на средствата, които бенефициентът получава в началото на проекта, по правило е решение на всяка държава. Увеличението на тези средства ще улесни най-вече публичните институции и общините, посочи Дончев. Според него така се дава възможност до края на годината да бъдат разплатени 180 млн. лв. допълнително от еврофондовете. Общо разплатените до момента евросредства възлизат на 1.1 млрд. лв., което е 7-кратен ръст за последната година, като надеждата му е до края на годината сумата да нарасне до 2 млрд. лв.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!