Тимъти Снайдър: Москва се превърна в център на фашизма в света

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
184

Русия води колониална война за изтребление, казва историкът. Професорът от Йейл разказва за самочувствието на Путин и фаталните грешки на Германия

Огромният проблем на конфликта според американския професор е фактът, че Путин мисли с политически термини, които са напълно неразбираеми за повечето демократични политици и като цяло за огромното мнозинство на Запад. Ето защо, според него, войната няма нищо общо с това, което се предполага, че е направила Украйна, а е свързана с развитието на кариерата на Путин.

„Друг руски владетел би взел различни решения. И не бива да забравяме, че Путин е достигнал върха на своята тирания. Няма гражданско общество, парламент или друга институция, която да може да контролира Путин. Личните интереси и желания на Путин управляват всичко. Русия се е превърнала в съвършена тиранична държава“, заключава Снайдър.

Разбира се, той не пропуска да изкритикува и редица западни лидери, които по думите му са допуснали фундаментални грешки. „Първо, като продължаваме да се отнасяме към Русия като към нормална страна, с която се прави бизнес. Ние на Запад дълго време се страхувахме да прилагаме идеологически категории, които очевидно биха били подходящи – категории като крайно десни или фашисти. В Европа и в Америка се водят много дискусии за това кой е фашист. Но сякаш по този начин останахме слепи за истинския център на фашизма в света. Това е Москва!

През 2014 г. трябваше да реагираме така, както реагираме сега. През 2014 г. Русия извърши абсолютно незаконна инвазия в Крим. Но Западът трудно осъзнаваше какво всъщност се случва. Европейците изчакаха до свалянето на пътническия самолет MH17 през юли 2014 г., преди изобщо да вземат насериозно руската инвазия в Украйна. Друга грешка е специфично германска: германците не гледат на Украйна като на субект, а като на обект (тук Снайдър говори на немски, бел. ред.).

По думите му Германия упорито е разбирала Втората световна война по погрешен начин, който напълно пренебрегва Украйна и поставя Русия в центъра на събитията. Много малко германски политици са в състояние да кажат нещо толкова просто като: Украйна е основната военна цел на Хитлер през Втората световна война. Или: По време на Втората световна война са убити повече украински граждани, отколкото руски граждани. Огромна грешка в мисленето е да не се гледа сериозно на украинската история. По този начин Германия носи голяма отговорност за способността на Русия да си представя Украйна като колония, казва Снайдър.

Американецът не успява да даде конкретен отговор на въпроса каква е конкретната крайна цел на Путин. „Не съм сигурен. Русия се управлява от човек, който има нещо като демографско тревожно разстройство – „demographic anxiety” (Путин се страхува, че Русия в крайна сметка ще измре заради ниската си раждаемост, б. ред.). Но според Путин украинците са просто руснаци, независимо дали го знаят, или не. По този начин войната е начин той просто да си измисли десетки милиони руснаци. Според Конвенцията за геноцида действията му са точно това – геноцид. А начинът да го направи, е да завладее държавите, да унищожи елитите и да промени образователните системи“, заключава Снайдър.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!