Тийнейджър получава ужасяващи изгаряния на Острова заради растение, докато коси трева

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
234

Кожата му се покрива в мехури, вкарвайки 14-годишното дете в болница за три дни
Растението, обявено за “най-опасното във Великобритания”, е прекосило Ирландското море, оставяйки тийнейджър в такава агония, че той трудно ходи и се нуждае от морфин, съобщава Daily Mail.

Джейдън Чанън от графство Типери е бил изложен на въздействието на гигантска борова трева, известна още като гигантски хераклеум, докато е работил в градината на съсед в Лисрона.
Без да осъзнава опасността, той го отрязал, като оставил ръцете, краката и врата си беззащитни срещу слънцето, когато сокът от него попаднал върху кожата му.

Скоро след това по тялото му се появяват мъчителни мехури, заради които 14-годишният младеж е в болница за три дни и получава сериозни белези.

Баба му, Анемари Чанън, казва: “Той просто почистваше малко градината и използваше тримера”.

“Очевидно не е осъзнавал опасността, дори не е знаел какво представлява тя”.

“Когато се прибра вкъщи вечерта, го погледнах и си помислих: “Господи, Джейдън, трябваше да носиш дълги панталони и горнище, защото изглеждаш като одраскан”.

“Когато стана на следващата сутрин, обривът се беше разпространил бързо по ръцете, краката и врата му. На следващия ден обривът се превърна в огромни мехури”, разказва бабата на тийнейджъра.

В университетската болница “Типери” в Клонмел Джейдън показва на лекарите снимки на това, което е рязал, и открива, че това е гигантска борова трева.

Анемари смята, че той е имал комбинация от изгаряния от втора и трета степен.

Тя продължава: “Той изпитваше постоянни болки, до такава степен, че през един от дните в болницата му поставиха морфин”.

“Трябваше да се държи за рамото ми, когато отиваше в тоалетната по болничния коридор, защото на коленете си имаше мехури”.

“Бях шокирана от пораженията, които нанесе – наистина шокирана. Не бих си помислила, че едно растение може да нанесе такива щети”, казва жената.

Опасността от гигантската борова трева се крие в нейния сок, който пречи на кожата да се защитава от слънчевите лъчи, което води до ужасни изгаряния.

И още по-лошо – не причинява непосредствена болка, така че жертвите му често продължават да се палят на слънце, без да обръщат внимание на проблема.

На всичкото отгоре сокът действа само за миг.

За щастие раните на Джейдън не се инфектират и той вече е на път да се възстанови.

Но може да минат години, преди кожата му да се нормализира.

Анемари каза: “Сега той ще трябва да използва специален изключително силен слънцезащитен крем и може да има чувствителност към слънцето за дълго време напред”.

“Говорих с човек, който работи за правилното премахване на тези растения, и той каза, че най-лошият случай, за който е чувал, е някой да е чувствителен към слънчевата светлина в продължение на 15 години”.

Гигантската борова процесионка произхожда от Кавказ, но е внесена във Великобритания и Ирландия като декоративно растение през XIX в. и сега разпространението ѝ е излязло извън контрол.

През 2015 г. Майк Дъди от организацията Mersey Basin Rivers Trust заяви, че това е “без съмнение най-опасното растение във Великобритания”.

Ако сте били изложени на въздействието на растението, трябва да измиете добре мястото, с което сте имали контакт, и да го пазите от слънчева светлина в продължение на няколко дни, съветват от Woodland Trust.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!