Тереза Мей претърпя съкрушителна загуба на вота за сделката по Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1783

Веднага след гласуването лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството
Снимка: Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей изгуби вота за сделката, която правителството ѝ сключи с Европейския съюз за излизането на страната от съюза, в парламента с 432 гласа “срещу” и едва 202 гласа “за” споразумението. Резултатът означава, че две трети от депутатите са гласували срещу сделката.

Веднага след обявяването на резултатите Тереза Мей заяви, че Камарата на представителите е изразила своето мнение и правителството ще се вслуша в него. Тя обаче допълни, че резултатите говорят за това какво не искат депутатите, но не и за това какво точно искат.
Премиерът каза, че първата ѝ стъпка ще бъде да гарантира, че ако депутатите от водещата опозиционна партия поискат вот на недоверие към правителството днес, той ще бъде подложен на дебати още утре. Ако лейбъристите обаче не поискат такъв, тя ще даде възможност и на другите партии от опозицията да предприемат подобна стъпка.

Мей каза още, че следващият ѝ ход е да проведе разговори с останалите партии, за да се намери вариант на споразумението, който ще бъде приемлив за Камарата. След това тя ще се върне обратно в ЕС, за да обсъди нови планове за излизането на Великобритания от съюза.

“Правителството чу какво казва Камарата, но искам депутатите и от двете страни да се вслушат в народа, който иска този въпрос да се реши, и да направят именно това”, заключи Мей.

Веднага след британския премиер думата взе лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който заяви, че днешният вот е бил най-голямата загуба за правителството от 1920 г. насам. Чухме думите на народа, но сега се чу и думата на Камарата, каза той.

Корбин подчерта, че правителството трайно не е успяло да постигне съгласие с останалите партии. Според него правителството трябва да приеме, че Великобритания ще остане в митническия съюз завинаги, че Brexit без сделка не съществува като опция и че правата на гражданите на ЕС трябва да бъдат гарантирани.

Опозиционният лидер обяви, че наистина иска вот на недоверие към правителството и изрази задоволство от заявката на премиера, че той ще бъде обсъден утре, тъй като така депутатите ще могат да изразят мнението си за липсата на компетентност у правителството.

Веднага след вота председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Twitter: “Ако споразумението е невъзможно, а никой не желае /Брекзит/ без споразумение, тогава кой в крайна сметка ще има куража да каже кое е единственото позитивно решение?”.
Негов говорител каза след това, че ЕС изказва съжаление за резултата от вота и призовава британското правителство да изясни намеренията си по отношение на предстоящите стъпки възможно най-скоро. Той допълни, че ЕС27 остават обединени и ще се опитат да сведат вредите до минимум.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също изрази съжаление за днешния резултат. Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след вота тази вечер нарасна, каза той в свое изявление. При тези обстоятелства обаче продължава и подготовката за раздяла без договор, макар че ЕС се надява да не се стигне до подобно развитие, казва още той, завършвайки с думите “Времето е на привършване”.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, цитиран от Ройтерс, че няма да има предоговаряне на сделката за Brexit. Той посочи, че съжалява за изхода от вота.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС, предаде ТАСС. “Днес е горчив ден за Европа”, написа той в Twitter, коментирайки гласуването в британския парламент против споразумението между Брюксел и Лондон. “Ние сме подготвени, но един хаотичен Brexit представлява най-лошия от всички варианти за ЕС, но особено – за Великобритания”, смята германският вицеканцлер.
Британската лира посрещна резултата относителнo стабилнo, може би защото брокерите знаят от няколко дни насам, че налице ще е тежко поражение за премиера. Към 22 часа паундът се бе обезценил с по-малко от половин процент до около 1,28 долара за 1 паунд. Това е най-ниското ниво от началото на годината. Спрямо еврото британската лира струваше 0,895 лири.
Защо депутатите гласуваха против сделката?

Голяма част от опозицията срещу споразумението на Тереза Мей с ЕС за Brexit се дължи на предпазния механизъм – разпоредба в споразумението, целяща да предотврати връщането на проверките на границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е член на ЕС. След Brexit границата ще бъде единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с ЕС, припомня AP.

Сега Великобритания и Ирландия са части от ЕС с неговия единен пазар и свободно движение на стоки и хора и нуждата от митнически проверки отпада. Но Brexit може да наруши това спокойствие, като засегне живота на хората и компаниите. На риск ще бъде изложен и крехкият мирен процес в Северна Ирландия.

Според предложението на Мей предпазният механизъм ще означава гарантиране, че твърда граница няма да има, като Обединеното кралство запази митнически съюз с ЕС след Brexit. Договорът на Мей с ЕС дава на двете преговарящи страни срок до 2022 г. да постигнат постоянно ново споразумение и гласи, че предпазният механизъм може да влезе в сила само ако те не постигнат това.

Политиците, които подкрепят Brexit, се оплакват, че Великобритания няма да може да се измъкне от предпазния механизъм едностранно. Той може да бъде прекратен само с взаимно споразумение. Това означава, че той може да остане в действие за неопределено време, като обвърже Обединеното кралство с митническите разпоредби на ЕС. Това пък може да попречи на усилията на Великобритания да сключи търговски сделки с други страни и региони по света.

Онези, които искат оставане в ЕС, също не харесват механизма, защото той означава, че Великобритания ще бъде подложена на мита и на търговски правила, по които няма думата.

Съюзниците на Мей от Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия, също е против предпазния механизъм, защото той третира Северна Ирландия различно от останалите части на Обединеното кралство и отслабва връзките между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!