Тереза Мей оцеля на косъм след вота на недоверие към правителството ѝ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
324

Британският премиер заяви, че още днес започва срещи с лидерите на партиите, за да се намери изход от ситуацията
Снимка: Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей оцеля след вота на недоверие, поискан от лейбъристите срещу правителството ѝ вчера след отхвърлянето на проекта на сделка, сключена с Европейския съюз за Brexit.

Премиерът обаче се отърва на косъм, тъй като спечели гласуването едва с 19 гласа, след като 325 от депутатите в британския парламент гласуваха „против“ вота на недоверие, а 306 бяха гласувалите в негова подкрепа.

Веднага след обявяването на резултатите Тереза Мей заяви задоволство от подкрепата, която Камарата на общините ѝ предоставя с днешния вот.

Тя допълни, че приема ролята си изключително сериозно и правителството ще продължи да работи, за да постигне резултата, който народът поиска на референдума през 2016 г., а именно – излизане от Европейския съюз.

Премиерът каза още, че правителството предлага серия от срещи с високопоставени парламентаристи и покани лидерите на партиите, за да се намери решение за пътя напред към реалното осъществяване на Brexit. Срещите ще започнат още от тази вечер, допълни тя.

Мей обаче поиска към тези срещи да бъде подходено „конструктивно“, както ще направи самото правителство.

„Готова съм да работя с всеки член на тази Камара, за да осъществим Brexit“, каза тя.

Веднага след нея се произнесе лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който снощи поиска вота на недоверие.

Той обаче беше лаконичен в изказването си, заявявайки, че партията му няма да започне разговори с правителството, преди то да е гарантирало, че не съществува възможност за Brexit без сделка и че няма да се допусне хаоса, до който би довело подобно развитие.

Паундът остана стабилен след новината. Към 9:40 ч. българско време той се търгува с повишение от 0,13% до 1,2875 долара.

По-късно говорителят на британския премиер Тереза Мей заяви, че не изключи хипотезата за Brexit без сделка.

„Министър-председателqt бе много ясна, че британското общество гласува за напускане на Европейския съюз. Искаме да напуснем със сделка, но (Мей) е решена да изпълни присъдата на британското общество, а тя е да напуснем ЕС на 29 март тази година“, каза лаконично той.

По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!