Склонен ли е ЕС на нова сделка, ако Лондон се откаже от ключовите си условия?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
434

Мишел Барние намекна за възможност за отстъпки, но само ако Великобритания се откаже от непреклонните си „червени линии“
Снимка: Ройтерс

Един от основните фигури в преговорите между Великобритания и Европейският съюз даде сигнал, че властите в Брюксел в крайна сметка може и да се окажат склонни на друг вид споразумение за Brexit, но при едно условие – Лондон да промени някои от основните си искания.

В обръщение към Европейския парламент в сряда главният преговарящ на ЕС Мишел Барние защити споразумението, сключено с Мей, и предупреди, че рискът от хаотичен Brexit сега е по-голям от всякога, посочва Ройтерс.
По думите му ръководството на блока възнамерява да ускори подготовката си за излизане на Великобритания без споразумение, което се очаква да предизвика сътресения в цяла Европа.

Барние даде сигнал, че един от начините за развитие на ситуацията е, ако Лондон приеме още по близко съответствие с европейското законодателство, за да си гарантира по-тесните търговски отношения в бъдеще. Според европейските представители Лондон може да се откаже от твърдото си желание да излезе от митническия съюз и от централно регулирания единен пазар.

Позовавайки се на изявления на Европейския парламент и държавите членки Барние посочи, че, ако „Великобритания остави своите „червени линии“ да се променят в бъдеще“, то Европейският съюз ще е готов незабавно да „отговори благосклонно“.

Но изказването на Барние и сходните като него хвърлят светлина върху това как вотът в Лондон от вторник вечерта е разкрил разделението в британския парламент, но не предлага възможности за това около какво Великобритания реално може да се обедини, за да се намери приемлива позиция само десет седмици преди излизането от блока.

„Моля, моля, моля, кажете най-накрая какво искате да постигнете“, призова кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Манфред Вебер.

Според него към момента „няма място за маневри“ по отношение на предоговарянето на споразумението с Мей.

Според привържениците на Brexit в сегашния си вид текстът оставя Великобритания твърде обвързана с ЕС особено що се отнася до т. нар. предпазен механизъм, който ще предотврати създаването на фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Според Барние обаче не е възможно да бъде договорено облекчение на тази мярка.

„Вчерашното гласуване показа, че политическите условия за ратифициране на споразумението за излизане не са налице в Лондон“, допълни още той.

Въпреки загатването на Барние европейските лидери дадоха да се разбере, че предоговаряне на споразумението е невъзможно или поне малко вероятно.

„Ако (постигането на – бел. ред.) споразумение е невъзможно и никой не иска изход без сделка, то тогава кой в крайна сметка ще има смелостта да каже какво е единственото положително решение?“, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск след гласуването във вторник.

Австрийският канцлер Себастиян Курц написа в Twitter, че съжалява за действията на британския парламент, но „в никой случай няма да има предоговаряне“ на споразумението.

Германският министър на външните работи Хайко Маас също заяви, че не вярва ЕС да направи значителни отстъпки пред Лондон въпреки заплахата от хаотичен Brexit.

„Не виждам (възможност за – бел. ред.) по-нататъшни значителни отстъпки в момента – ако съществуваше такава възможност не знам защо не бихме я използвали отдавна“, заяви Маас, според когото решението трябва да дойде от Лондон.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!