Тереза Мей отново на колене след вота на британския парламент

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1291

Депутатите отново отхвърлиха ревизираното споразумение, което британският премиер успя да договори с ЕС в Страсбург в понеделник вечерта
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британският парламент отхвърли споразумението за Brexit, което премиерът Тереза Мей успя да договори повторно с представителите на Европейския съюз (ЕС) в Страсбург.

Споразумението беше отхвърлено с 391 гласа “против” срещу 242 гласа “за”.

Минути преди гласуването британският министър за Brexit Стивън Баркли призова депутатите да подкрепят сделката на Мей, която тя успя да предоговори в Страсбург.

Понеделник вечерта Мей успя да постигне сделка за ревизирането на условията по развода на Великобритания с ЕС, но надеждата на британския министър-председател отново беше попарена от британския парламент.
След хаотичен ден, променяйки няколко пъти плановете си в Лондон, министър-председателят взе решение в последната минута да замине за Страсбург за късни преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство през януари първоначалния вариант на споразумението. Тереза Мей положи усилия да договори с ЕС промени, които могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят сделката.
От своя страна бившият британски външен министър Борис Джонсън заяви по-рано днес, че сделката за Brexit на премиера Тереза Мей е влязла в задънена улица и Великобритания трябва да напусне блока без споразумение.

“Ако сделката бъде отхвърлена тази вечер, се надявам с нея да бъде приключено веднъж завинаги”, каза Джонсън пред парламента.

Ако ЕС не е склонен да приеме още промени, Великобритания трябва да напусне без сделка. Това ще бъде по-трудно в краткосрочен план, но в края на краищата това ще е “единственият безопасен път за излизане от бездната”, добави Джонсън.

Според преговарящия за Brexit от ЕК Мишел Барние Великобритания няма да получи преходен период след своето излизане без сделка, която да бъде ратифицирана от британския парламент.

„Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС“, коментира Барние в Twitter.

„Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период“, предупреди той.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!