Британска банка тества карти с пръстов отпечатък вместо ПИН

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
139

Биометричната идентификация се превръща в един от стандартните компоненти на NFC мобилните плащания
Британската банка Natwest тества нова NFC платежна карта с вграден скенер за пръстови отпечатъци. Тя ще даде възможност за безконтактни плащания, без да има необходимост от въвеждане на ПИН код или полагане на подпис, пише The Verge. Тестовете ще започнат в средата на април и в тях ще се включат около 200 клиенти.

Стандартният лимит от 30 паунда при безконтактни плащания няма да се прилага в този случай. Ограничението по принцип се въвежда от мерки за сигурност, като при по-високи суми се изисква въвеждане на ПИН код. Идеята на пръстовия отпечатък в картата е да премахне този тип идентификация.

Данните от пръстовите отпечатъци се съхраняват локално на самата карта, което означава, че те не могат да се откраднат от някаква централна база данни, с каквато работят банките. Експертите все пак отбелязват, че има известен риск от компрометиране на сигурността, при който хакер може да открадне и имитира пръстовите отпечатъци на собственика на картата. Все пак използването на такъв скенер е многократно по-добре защитен метод от ПИН код, който лесно може да бъде разгадан, включително и чрез най-простото директно наблюдение.

Биометричната идентификация се превръща в един от стандартните компоненти на NFC мобилните плащания. Тестването на такива платежни карти датира още от 2015 г., но досега те така и не са успели да си намерят път към традиционните банкови карти.
ECONOMIC.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!