Най-богатият жител на Лондон е руснак

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1095

Със своите 15 млрд. долара Михаил Фридман е най-богатият човек в британската столица
Михаил Фридман. Снимка: Ройтерс

За никого не е тайна любовта на богатите руснаци към Великобритания. Финансовото сърце на Европа и един от ключовите световни финансови центрове е дом на 55 милиардери, най-богатият от които е именно руски гражданин. Това показват актуални данни на списание Forbes за градовете в света с най-много милиардери, цитирани от руски медии.

Според актуализираните данни за най-богатите хора в света общият размер на състоянието на милиардерите в Лондон възлиза на 226 млрд. долара.
От тях най-голям дял принадлежи на съоснователя на един от най-големите частни финансово-инвестиционни консорциуми в Русия Alfa Group и ръководител на Съвета на директорите на инвестиционната компания LetterOne Михаил Фридман. По данни на Forbes средствата му се равняват на 15 млрд. долара.

За първи път Фридман е обявен за най-богатия човек в британската столица. Допреди това първенството се държеше от британско-американския предприемач Леонид Блаватник – имигрант от бившия Съветски съюз. Сега обаче неговото място на постоянно пребиваване е променено на Ню Йорк, съобщава агенция ТАСС.
Американският мегаполис се нарежда на първо място в класацията за градове с най-много милиардери – 84 души с общо състояние в размер на 469,7 млрд. долара. Втората позиция отива при Хонконг с общо 79 милиардери, чиито средства възлизат на 355,5 млрд. долара.

На трето място застава руската столица Москва със своите 71 милиардери. През 2019 г. техните средства са на обща стойност 336,5 млрд. долара. Forbes посочва, че в града живеят петима милиардери, санкционирани от САЩ – Олег Дерипаска, свързаният с Майкъл Коен Виктор Векселберг, бизнесменът Андрей Скоч, бившият партньор по джудо на Владимир Путин Аркадий Ротенберг и икономистът Сюлейман Керимов.

Последният, наричан още „Великия Гетсби на Русия“, бе изправен пред обвинения за пране на пари във Франция, преди те да бъдат свалени през юни.

В класацията за градове с най-много милиардери Лондон се нарежда на пето място. От общо 55 милиардери, живеещи в столицата, само 20 са британски граждани. Останалите 35 души са пристигнали в града от 23 страни, в това число Индия, Исландия и Русия, посочва още Forbes.

Четирима от тях са руснаци, включително и най-богатата рускиня – Елена Батурина.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!