Тереза Мей може поиска нова отсрочка за гласуването на сделката за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
590

През декември тя беше принудена да отложи гласуването от парламента, заради сериозната съпротива в редиците на Консервативната партия
Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей може отново да отложи окончателното гласуване в парламента на споразумението за Brexit, три месеца преди официалната дата за напускане от Великобритания на ЕС, съобщи вестник “Сънди телеграф”, цитиран от Ройтерс.

Според изданието се предполага, че съветниците на Мей работят по план, предвиждащ одобряването на споразумението от парламента да бъде обвързано с условие ЕС да предостави повече отстъпки.

Вестникът посочва, че този ход има за цел чрез него да бъде намалена съпротивата в парламента срещу плана за Brexit на министър-председателя и същевременно да осигури повече време, за да продължат преговорите с евролидерите.

През декември Мей беше принудена да отложи гласуването от парламента на постигнатото от нея споразумение с ЕС за условията на Brexit поради сериозната съпротива в редиците на нейната Консервативна партия, както и на други групи в парламента на Обединеното кралство.
Така гласуването беше изместено за седмицата, която започва на 14 януари, но то трябва да бъде предшествано от парламентарни дебати, които се очаква да започнат през следващата седмица.
Великобритания напуска ЕС на датата 29 март. Неспособността на Мей досега да прокара споразумението си в парламента обаче тревожи водещи фигури в бизнеса и инвеститорите, които се опасяват, че Обединеното кралство се е насочило към вреден от икономическа гледна точка Brexit без споразумение.

Британският премиер от своя страна отново започна да предупреждава за възможните последствия, ако парламентът не одобри споразумението й. Пред вестник “Мейл он сънди” тя заяви, че работни места са заложени на карта и че депутатите ще изложат демокрацията на риск, ако не спазят решението от референдума от 2016 г. за излизане от ЕС.

“Сънди таймс” съобщи, че някои депутати, включително от торите на Мей, ще се опитат да предотвратят варианта за Brexit без споразумение. Това трябва да стане чрез предложение от тяхна страна, предвиждащо спиране на финансирането за правителството и предизвикване оттам на спиране на работата на държавните институции като това в САЩ, ако парламентът не даде подкрепа на Мей по въпроса за споразумението с Брюксел.

/БТА/

По статията работи: Ралица Пейчева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!