Битката за Brexit се пренася в британския парламент

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
630

Тереза Мей ще направи нов опит да убеди британските депутати да не отхвърлят постигнатото с Брюксел споразумение за излизането от Европейския съюз
Снимка: Архив Ройтерс

Парламентарната ваканция във Великобритания завърши и премиерът Тереза Мей ще се сблъска отново тази седмица с трудностите на Brexit, като ще направи нов опит да убеди британските депутати да не отхвърлят постигнатото с Брюксел споразумение за излизането от Европейския съюз, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Депутатите ще продължат в сряда с обсъжданията на „Договора за оттегляне“ от ЕС, който е плод на продължили 17 месеца мъчителни преговори, но чието приемане е под въпрос заради многобройните критики по негов адрес.
Текстът е критикуван както от привържениците на твърдия Brexit, които се опасяват, че Великобритания ще остане за постоянно свързана с ЕС, така и от еврофилите, които се надяват, че все още може да бъде направена крачка назад.
Предвиденото първоначално за 11 декември гласуване по споразумението бе отложено в последния момент от Тереза Мей с цел да се избегне очертаващото се негово отхвърляне.

В случай на Brexit без споразумение, на 29 март Великобритания ще приключи по хаотичен начин продължилото си повече от четири десетилетия членство на ЕС – сценарий, от който се страхуват икономическите среди.

Според Би Би Си гласуването на сделката е насрочено за 15 януари. Франс прес се свърза с „Даунинг стрийт“, откъдето не потвърдиха тази информация.

На фона на появилите се през последните дни твърдения в британския печат за евентуално повторно отлагане на вота Тереза Мей увери, че той ще състои следващата седмица.

„Да, гласуването ще бъде проведено“, заяви Мей в неделното политическо предаване на Би Би Си „Шоуто на Андрю Мар“ и предупреди за опасностите, които може да последват при отхвърляне на споразумението.

„Ако споразумението бъде отхвърлено, ще се озовем в непозната територия. Не мисля, че който и да било може да каже с точност какво ще се случи при това положение. Някои искат втори референдум с цел спиране на Brexit, други желаят перфектен Brexit. На вторите искам да кажа, че не трябва да допускаме най-доброто да се превръща във враг на доброто, тъй като рискуваме въобще да няма Brexit“, каза Мей.

Тест в реални условия

В опит да убеди депутатите Тереза Мей заяви, че парламентът може да играе по-важна роля при по-нататъшните преговори за бъдещите търговски отношения между Лондон и оставащите 27 страни членки на ЕС.

Тя освен това спомена (без да навлиза в подробности) за мерки по отношение на Северна Ирландия, с което протегна ръка към ултраконсервативната северноирландска Демократична юнионистка партия, без чиято подкрепа Мей не разполага с абсолютно мнозинство в парламента.

Демократичната юнионистка партия се противопоставя на сделката за Brexit заради „предпазната мрежа“, която представлява мярка с цел предотвратяване на завръщането на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. „Предпазната мрежа“ предвижда създаването на „единно митническо пространство“ между ЕС и Великобритания и по-засилен режим за Северна Ирландия.

Тереза Мей заяви също така, че ще продължи да работи с Брюксел за получаване на гаранции, които да убедят британските депутати, след като вече проведе разговори с европейските лидери около Коледа.

Операцията по убеждаването обаче се очертава изключително трудна за Тереза Мей, чийто авторитет пострада сериозно през декември след организирания срещу нея вот на недоверие в собствената й партия, при който тя оцеля с мъка – една трета от депутатите консерватори гласуваха срещу нея.

„До този момент фундаменталните проблеми, които превръщат тази сделка в лоша сделка, не изглежда да са уредени“, заяви вчера депутатът от Демократичната юнионистка партия Найджъл Додс, според когото „предпазната мрежа“ е „отрова“.

Показателен за съществуващите между британските законодатели разделения е фактът, че група от 209 депутати от всички парламентарно представени партии написаха на Тереза Мей писмо, с което я молят да не допуска Brexit без сделка. Те ще бъдат приети утре на „Даунинг стрийт“, където депутати консерватори са поканени днес и в сряда като част от кампанията на правителството за привличане на поддръжници.

В лагера на опозицията бившият външен министър и привърженик на твърдия Brexit Борис Джонсън заяви в своята ежеседмична статия във вестник „Дейли телеграф“, че вариантът за Brexit без сделка се доближава най-много до вота на британците за излизане от ЕС на референдума през 2016 г.

Датата на Brexit бързо наближава и правителството ускорява подготвителните процедури, предвидени за евентуалното излизане от ЕС без сделка, които сега са издигнати в ранг на „оперативен приоритет“.

Днес бе организиран логистичен тест в реални условия с участието на стотина камиони на територията на бивше летище в Кент, Югоизточна Англия. Това място може да бъде използвано за предотвратяване на задръстванията в близост до пристанищата, до които може да доведе възстановяването на митническите пунктове в случай на Brexit без сделка.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!