Десетте събития, които ще определят 2019 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
215

От Brexit до търговската война между САЩ и Китай
Снимка: Ройтерс

Brexit и изборите за Европейски парламент ще доминират през 2019 г. Рискът от търговска война между Вашингтон и Пекин, от забавяне на икономиката на двете страни и дори от крах на световната икономика също ще бъде в центъра на вниманието през новата година, прогнозира френският вестник Les Echos.

Brexit: Ще се случи ли или ще се провали

Човекът, който познае на коя страна ще падне монетата на Brexit по-малко от сто дни преди влизането му в сила на 29 март, трябва да е доста прозорлив. Всичко трябва да се реши в средата на януари, когато се очаква британските депутати да се произнесат по споразумението за развода, договорено от Тереза Мей с Брюксел. Но психодрамата от декември, когато британският премиер трябваше да отложи гласуването от страх, че ще претърпи поражение в парламента, показва колко труден ще бъде мачът.
Трудно е да си представим, че „допълнителните уверения“, които тя потърси от Брюксел, ще бъдат достатъчни за преобръщане на тенденцията. Какво ще стане в случай на вето? Парламентът си даде възможност „да поеме контрола“, за да предотврати излизане без сделка, което може да се окаже катастрофално за британската икономика.
Остава вариантът за втори референдум, който допреди няколко седмици беше немислим, но може да се окаже единственото решение в случай на пълен блокаж. Financial Times смята, че шансовете за втори референдум са 50%. Нищо обаче не показва, че този път британците ще гласуват за оставане в Европейския съюз.
САЩ-Китай: Сблъсъкът на гигантите

Противопоставянето между двете големи сили едва ли ще утихне тази година. Отвъд търговската война, започната от американския президент, няма да остане сектор, в който Вашингтон да не отправи предизвикателство към Китай. Пекин прие като обявяване на война речта на вицепрезидента Майк Пенс на 4 октомври. Пред Hudson Institute той разкритикува необичайно остро икономическата и военна агресия на Пекин и я нарече китайска политическа намеса на американска почва.

Крехкото примирие, което влезе в сила в началото на годината – двете страни си дадоха 90 дни, за да договорят план в областта на търговията – не може да скрие надпреварата в развитието на технологиите и въоръжението, която ще предприемат, за да разширят още повече влиянието си. Всичко това ще се случи в ущърб на останалия свят, който ще усети с пълна сила забавянето на растежа на световната икономика в резултат на този сблъсък без спазване на никакви правила.

Страх от нова популистка вълна в Европейския парламент

Популизмът печели терен навсякъде в Европа. Независимо дали става дума за антисистемните Национален сбор (бившия Национален фронт – бел. ред.) или за Движение „Пет звезди“, за националисти като унгарската ФИДЕС или за крайно десни като Алтернатива за Германия, те постигнаха напредък и дори стигнаха до властта в Италия и Австрия. Какво ще е влиянието на това явление в Европейския парламент?

Въпреки че възходът на крайните партии е вероятен, еврофобската вълна може да не е толкова впечатляваща като през 2014 г. от гледна точка на брой места в парламента. Brexit ще доведе автоматично до излизането от ЕП на 20 депутати на ЮКИП, които са враждебни към Европа, и на 20 депутати на Консервативната партия, които защитават запазването на националния суверенитет. Те ще бъдат заменени до голяма степен от представители на италианската Лига и на Алтернатива за Германия. По-малките страни членки ще изпратят малко представители с крайни възгледи.

Институтът „Жак Делор“ прогнозира, че националистите в Европейския парламент ще се увеличат от 150 на 160, така че не може да се говори за голям пробив.

В Индия Моди ще се бори да втори мандат

Индийският премиер Нарендра Моди смята да спечели втори мандат на изборите през пролетта. Но той ще има сериозна конкуренция, ако се съди по последните допитвания от декември, които не дават победа на неговата Индийска народна партия.

Но индийският националист успя през 2017 и 2018 г. да мобилизира подкрепа в ключовите щати. Така той успя да триумфира в Утар Прадеш. Моди може да посочи като своя заслуга засилването на позицията на Индия на международната шахматна дъска с много по-активна дипломация.

Той може също така да изтъкна, че икономиката на страната остава сред най-динамичните в света. Това прикрива катастрофалните последици за населението и растежа от голямата парична реформа в края на 2016 г.

Нестабилност в Саудитска Арабия и Иран

Регионалната вражда между Техеран и Рияд може да се задълбочи още повече през 2019 г., тъй като двете страни са обхванати от вътрешно напрежение. Иран, подложен на санкции от администрацията на Тръмп, които намалиха износа му на петрол с над един милион барела дневно, може отново да бъде залят от вълна на протести. Дали те ще застрашат режима? Той разполага със значителни средства за репресия.

Саудитска Арабия пък изпадна в относителна изолация заради аферата Кашоги и дневният й ред за трансформация забуксува. Дали двата режима ще потърсят изход от външните авантюри и дори преки сблъсъци? Във всеки случай те имат интерес да ги избягват колкото се може повече.
В Бразилия стоте решителни първи дни на Болсонаро

Както често се случва по време на избори, след като победителят вече е известен, гледните точки са две. По отношение на Жаир Болсонаро в Бразилия мнозина очакват да разберат дали той ще промени всичко или, напротив, ще прояви по-голяма склонност към консенсус, отколкото по време на предизборната кампания.

Първите сто дни ще бъдат решаващи. Екипът, който създаде, е компетентен, поне на хартия. Остава да разберем дали държавният глава, който встъпи в длъжност на 1 януари, ще напусне световното споразумение за климата, както направи Тръмп. И дали ще бъде застигнат много бързо от аферите, които вече го заплашват. Това в Бразилия само по себе си не е радикална пречка.

Путин ще продължи да мести пешките си

Тази година Владимир Путин вероятно ще продължи изкусната игра на провокации и военно или дипломатическо настъпление, за да постигне едновременно отстъпление на западните страни на важни за него фронтове – от Близкия изток до Източна Европа, и отмяна на санкциите им след намесата на Русия в Украйна.
Там конкретно неговият враг, президентът Петро Порошенко, е в силна позиция за президентските избори на 31 март. Стопанинът на Кремъл може да започне да налага и бъдещо протеже начело на правителството. Изисквания: руско име, 45 години, лоялен и да не създава спънки.

Салвини трябва да извлече полза от популярността си

Изкушението е твърде силно за Матео Салвини. 2018 беше годината на възраждането на Лига, 2019 ще бъде годината на триумфа й. Благодарение на рекордната си популярност като министър той позволи на партията си да удвои рейтинга си в обществените допитвания до над 35% и да се отдалечи значително от съюзника си, Движение „Пет звезди“.

Виртуално съкровище, което той ще пожелае да материализира в урните, като предизвика нови избори след европейските, които е убеден, че ще спечели. Това ще му развърже ръцете да води собствена политика, без да се съобразява с Движение „Пет звезди“. Салвини обаче трудно ще изпълни всичките си обещания, без да застраши сериозно публичните финанси.

Ново настъпление към Космоса

„Отново на Луната!“. Забравени ли са американските мечти техен астронавт да се разходи на Марс до 2030 г.? Може би не са забравени, но останаха леко на втори план, поне временно. Защото за момента, и с наближаването на 50-годишнината от историческата реплика на Нийл Армстронг „една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“ на 20 юли, естественият спътник на Земята занимава както учените от НАСА, така и китайските им колеги.

Последните имат преднина с програмата им Чанъе. 2019 ще бъде повратна точка за тях с мисиите Чанъе 4 и Чанъе 5, които трябва да бъдат изпълнени тази година. Още в началото на януари Чанъе 4 за първи път в историята на космическата надпревара успя да изпрати космически апарат от тъмната страна на Луната. Чанъе 5 ще донесе на Земята проби от лунната почва.

Американците също обръщат поглед към Луната. През юни 2020 г. тежката ракета-носител SLS, наследник на митичния Saturn V, ще излети за първи път от Кейп Канаверал с космическия кораб Orion, който макар и без хора на борда, ще направи обиколка около спътника на Земята.

Президентски избори в Алжир с или без Бутефлика

Ще си отиде ли или няма да си отиде? Голямата неизвестна около президентските избори в Алжир е свързана с кандидатурата на президента Бутефлика за пети мандат. Предишната му кандидатура преди пет години вече изглеждаше безразсъдна заради инсулта, който преживя през 2013 г. Оттогава той рядко се появява на публични места и председателства само три пъти Съвета на министрите през 2018 г.

Бутефлика обаче няма определен наследник, а военните и политическите кланове може да се самоизядат в търсенето на протеже. Обмисля се дори отлагане на изборите.
По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!