Търговско споразумение Турция-Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
358

Лондон и Анкара подписаха двустранно споразумение за свободна търговия. Това стана по време на видео връзка между британския министър за международна търговия Лиз Тръс и турския министър на търговията Рухсар Пекджан.

Сделката влезе в сила на 1-ви януари 2021 г. Сред основните цели на документа е избягването на налагането на мита и подсигуряването на хиляди работни места в производствената сфера.

Сделката ще гарантира съществуващите преференциални тарифи за 7 600 британски бизнеси, които са изнасяли стоки за Турция през 2019 година, продължаването на безмитния поток на стоки и защита на важните британско-турски вериги за снабдяване на автомобилната индустрия и други производствени сектори.

Двете страни са се договорили да продължат да работят за постигане на още по амбициозна сделка в бъдеще.

През 2019 година търговията между двете страни бе в размер на 18,6 милиарда паунда.

Споразумението с Турция е първото по рода си, което е подписано от Обединеното кралство, след като в навечерието на Коледа Великобритания постигна търговска Брекзит сделка с Европейския съюз.

За последните две години Обединеното кралство е постигнало двустранни търговски сделки със 62 държави и с ЕС на обща стойност 885 милиарда паунда преди края на „преходния период“ за Брекзит, който изтeче на 31 декември 2020 г.
economynews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!