Сунак обяви стимули за 103 млрд. долара в подкрепа на британската икономика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
295

Британският финансов министър изненада анализаторите, които очакваха от него фискална сдържаност

 

Снимка: Bloomberg LP

Британският финансов министър Риши Сунак обяви разходи за 75 млрд. паунда (103 млрд. долара) в бюджет, който опроверга прогнозите за фискална сдържаност, предава Bloomberg.

Сунак намалява данъците за барове и ресторанти, акцизите върху алкохола и предвижда повишаване на доходите на някои от най-бедните семейства в страната в представения пред парламента бюджет в сряда. Той също така заделя милиарди паунда повече за инфраструктура, образование и квалификация на служителите, като увеличава бюджета на всяко министерство.

Неочакваната щедрост, очертана в плановете до 2027 г., разчита на най-голямото ревизиране нагоре на перспективите за икономиката през четирите десетилетия, откакто се правят прогнози. Мерките може да се прибавят към инфлационния натиск, който Английската централна банка (АЦБ) иска да държи под контрол, като финансовите пазари очакват първото повишаване на лихвите след пандемията идната седмица.

„Това е още един бюджет с големи разходи от правителство, което продължава да използва по-голямата част от полето си за маневри, за да увеличи разходите вместо да намали данъците“, коментира Марк Литълууд, генерален директор на Института за икономически въпроси. „Финансовият министър разчита на силен икономически растеж, който да подсигури допълнителните разходи за милиарди паунда, които той обещава“, допълва Литълууд.

Агенцията за бюджетна отговорност прогнозира, че номиналният брутен вътрешен продукт, ключов двигател на данъчните приходи, ще бъде с 4,1%, или 110 млрд. паунда, повече през 2026 г. спрямо прогнозите ѝ през март. Това е резултат от по-бързия растеж и по-високата и по-продължителна инфлация.

Обявените ангажименти за разходи в сряда остават доста под огромните стимули, предприети по време на пандемията. Но новите пари са изненада от финансовия министър, от когото се очакваше да затегне коланите и да запази повече фискални средства преди следващите избори, които трябва да се проведат не по-късно от 2024 г.

Инфлацията също се ускорява. Агенцията на бюджетна отговорност очаква цените да нараснат средно с 4% догодина, най-високото ниво от три десетилетия и два пъти повече от целта на АЦБ. Гуверньорът Андрю Бейли заяви, че ръководителите на банката ще трябва да предприемат действия, за да сдържат инфлационните сили, с което накара финансовите пазари да очакват повишаване на лихвите или идната седмица, или малко преди Коледа.

Има опасност продължаващите разходи да тласнат инфлацията още по-нависоко, увеличавайки разходите за обслужването на рекордното дългово бреме на Великобритания и ограничавайки финансите на домакинствата. Доверието на потребителите намаля през последните месеци, отразявайки ръста на цените на енергията и недостига на всичко – от храни до гориво.

Финансовото министерство очаква дългът да намалее със 150 млрд. паунда през следващата година спрямо прогнозите през март. Разходите за обслужване на дълга ще нараснат с 51,5 млрд. паунда. Обявените преди време ръстове на корпоративния данък и на здравните осигуровки, които тласкат общото данъчно бреме до най-високото им ниво от 50-те години на миналия век, също дават възможност за харчене.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!