Франция заплаши Британия с два кръга санкции заради риболовния спор

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

Източник: iStock

Франция в сряда пусна списък със санкции, които могат да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в риболовния спор с Великобритания след Брекзит, предаде “Ройтерс”.

Това се казва в съвместно изявление на министерствата на морските и европейските въпроси.

Париж предупреди също така, че работи по втори кръг от санкции, които могат да засегнат електрозахранването на Обединеното кралство.
Франция би могла значително да засили граничните проверки на стоки от Великобритания и да отреже достъпа на британски риболовни лодки до френските пристанища, ако ситуацията по отношение на лицензите за риболов не се подобри.

Припомняме, че по-рано през месеца френският секретар по европейските въпроси Клемен Бон предупреди, че Париж може да използва енергийните си доставки, за да окаже натиск”върху Обединеното кралство, за да спази Споразумението за Брекзит.

Великобритания заплаши да активира член 16 от Протокола за Северна Ирландия и да отмени документа, в случай че не постигне споразумение с Европейския съюз по редица въпроси след Брекзит.

Напрежението през май предизвика и блокада на френски лодки в пристанището на Сен-Хелиер в Джърси.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!