Страната е без ръководства на службите за сигурност, съобщи вътрешният министър

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
132

България е без ръководства на службите за сигурност. Ръководителите на службите са излезли в неплатен отпуск до месец септември, кой им е разрешил, при положение че те са на пряко подчинение на предишния министър-председател Бойко Борисов, сами преценете. Всички възлови места в министерството са назначения на предишния кабинет, който беше бламиран от българския избирател. Той искаше промяна и ще получи промяна”, каза пред Би Ти Ви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той добави, че има съмнения как в населено място има 98% подадени гласове за една партия под строй. “Ще гарантираме честни избори, като не допуснем служители на МВР да съдействат на избиратели да гласуват точно за тази партия чрез насилие и други методи. Има информация за такова на предишните избори, за купен вот и осигуряване гласуване за определена политическа партия. Има информация, че в някои поделения това е правено, последният сигнал е от събота за място немного далеч от София”, каза служебният министър

Рашков коментира освобождаването на административния секретар на ведомството Бойко Славчев. Последният е основен свидетел по разследването на сделката с покупката на джипове “Грейт Уол” от секретаря по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов, докато бе служебен вътрешен министър в първия кабинет, съставен от държавния глава през 2017 г. Рашков каза, че причината за освобождаването е навършване на пенсионна възраст и не е знаел, че е свидетел по делото. Знаеше обаче, че делото не се движи, а стои в прокуратурата, и коментира, че това се случва с политическа цел. “Сега прокуратурата ще може да разполага с него като свидетел повече, отколкото до този момент”, каза Рашков.

“Чистките направиха гражданите на изборите. Даже закъснях. Място за паника в служителите на министерството няма, може да има за тези, които не са си вършили работата”, добави той. Министърът определи като обиден въпроса дали някой го е карал да прави назначения или уволнения, като уточни, че списъци няма и няма да има. “Длъжностните лица, които ще бъдат сменени, ще е заради несправяне с работата си и нарушения, на които никой не е обърнал внимание – имам информация за помощ за преминаване на мигранти, има служител, катастрофирал със служебна кола в почивен ден. Трябва да се реагира бързо и срещу длъжностни лица, които са влезли в отношения с престъпността”, коментира Рашков.
За началника на кабинета си Елена Фичерова Рашков каза, че няма бележки. Направил е проверка, която показва, че няколко месеца преди парламентарните избори тя е заличена от листите на “Българско лято”, партията на обвинения от прокуратурата и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков. “Тя е с необходимите професионални качества, не знаех, че е сред учредителите на “Българско лято”, никой не ми я е препоръчал, сам я избрах”, каза Рашков. Добави, че се е виждал с Васил Божков преди 30 години в почивна станция на МВР във Велинград, през последните години контакт няма.

По повод ежедневната работа на МВР Рашков каза, че практиката пътните полицаи да се “крият тук и там” трябва да бъде изкоренена.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!