Спор във Великобритания между правителството и полицията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
198

Спорът е предизвикан от плановете за протести в страната

Снимка: Shutterstock

В четвъртък британското правителство ескалира спора си с шефа на столичната полиция в Лондон относно организирането на пропалестински протести този уикенд, обвинявайки шефа на столичната полиция, че заема по-мека позиция по отношение на левите каузи.

Плановете за демонстрация на примирие в Лондон в събота предизвикаха спор между правителството и полицията, като премиерът Сунак каза, че ще потърси отговорност от органите на реда за всякакви проблеми, след като Скотланд Ярд каза, че няма основателна причина да се забранят протестите.

Лондон е сцена на най-големите демонстрации в Европа, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври, като десетки хиляди демонстранти се събират всеки уикенд, за да поискат край на израелските ответни бомбардировки над Газа.

Полицията съобщи, че очаква голяма демонстрация в събота, 11 ноември, когато се отбелязва годишнината от края на Първата световна война, но не е планиран протест за 12 ноември, когато в центъра на Лондон ще се проведе официално неделно събитие в памет на жертвите. Снейк заяви, че шествието би било неуважително, а полицейският комисар Марк Роули заяви, че забраната би изисквала сериозно разследване на заплахата от нарушаване на обществения ред и че подобни забрани не са били прилагани от десетилетия.

Министърът на вътрешните работи Сюъл Браверман определи демонстрацията като “марш на омразата”. В статия, публикувана в британския вестник “Таймс” в четвъртък, той написа, че демонстрациите са “претенция за превъзходство от страна на определени групи, особено ислямисти” и демонстрация на сила. Брейвърман, смятан за потенциален бъдещ лидер на управляващата Консервативна партия, заяви, че свободата на изразяване и събиране е дългогодишна традиция в Обединеното кралство, но трябва да се обсъди дали публичните демонстрации са толкова обидни, че да оправдаят забрана.

Нийл Бас, бивш високопоставен служител на лондонската полиция, заяви, че политическата критика увеличава вероятността от контрапротестиращи и риска от насилие. “Малко иронично е, че тази реторика за марша всъщност засилва аргументите на разузнаването за неговата забрана”, каза Бас пред радио LBC. След нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври в Обединеното кралство бяха арестувани около 200 души за престъпления от омраза, включително антисемитизъм, ислямофобия и нарушения на обществения ред, повечето от които бяха свързани с расизъм и протести, цитирана от News.bg.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!