Предупредителни етикети, подобни на тези върху тютюневите изделия, могат да намалят консумацията на месо

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
88

Проучване на учени от Университета „Дърам“, Великобритания, установява, че предупредителните етикети, подобни на тези върху тютюневите изделия, могат да намалят значително консумацията на месни продукти. Констатациите, публикувани в списанието Appetite, предполагат, че този тип предупреждение може да подобри общественото здраве и да намали въглеродния отпечатък на Обединеното кралство.

Консумацията на месо е дълбоко вкоренена в западните общества. Според скорошно проучване на YouGov, международна фирма за пазарни проучвания и анализ на данни, 72% от населението на Обединеното кралство се квалифицира като месоядно. В същото време консумацията на месо е свързана с редица здравословни проблеми, влошаване на климатичните промени, а напоследък и с повишен риск от пандемии. Например консумацията на месо допринася за развитието на затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, безплодие, диабет и рак, а на животновъдната индустрия могат да бъдат приписани между 12 и 18% от антропогенните емисии на парникови газове.

За да се подобри общественото здраве и намали въглеродния отпечатък, Независимият комитет по изменение на климата, съветващ правителството на Обединеното кралство, препоръчва намаляване на консумацията на месо и млечни продукти с 20% до 2030 г.

Проучването

По време на проучването изследователски екип от Университета „Дърам“ теста набор от предупредителни етикети, включително такива, които информират хората за щетите върху климата, здравето и риска от пандемии.

Представителна извадка от 1001 възрастни души, които редовно консумират месо, е разделена на четири групи, на всяка от които са показани снимки на топли ястия, които могат да бъдат закупени в столовата на всяко предприятие. Към голяма част от порциите са добавени различни етикети с предупреждение за здравето, климата и риска от пандемии, а останалите са без напомняне за потенциалните вреди.

Участниците са помолени да вземат 20 отделни решения за различни ястия и да споделят кои от предупредителните етикети пораждат у тях чувство на безпокойство. Също така всички групи посочват доколко биха подкрепили различните предупреждения, ако се приложат като политика за намаляване на климатичните промени и подобряване на общественото здраве.

„Вече знаем, че консумацията на много месо, особено червено и преработено, е вредно за нашето здраве и че допринася за увеличаване на смъртните случаи вследствие на замърсяване и изменение на климата. Добавянето на предупредителни етикети към месните продукти може да бъде един от начините за намаляване на рисковете за здравето и околната среда.“, коментира д-р Милица Василевич от Катедрата по психология към Университета „Дърам“.

По време на проучване също са оценени намерения на хората за закупуване и консумация на различните ястия, както и колко апетитни изглеждат.

Констатациите

Констатациите от проучването показват, че всички етикети са ефективни за разубеждаване на хората да избират и консумират ястия с месни продукти*. Всички предупреждения, които включват текст и графично изображение, намаляват избора на месни ястия със 7-10%. Освен това според участниците етикетите, които информират за вредите за околната среда, са най-достоверни.

„Постигането на „нетна нула“ (намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-близо до нула) е приоритет за нацията и планетата. Тъй като вече е доказано, че предупредителните етикети намаляват пушенето, както и консумацията на подсладени напитки и алкохол, използването им върху продукти, съдържащи месо, може да ни помогне да постигнем целите си, ако се въведе като национална политика.“, коментира Джак Хюз, учен в Катедрата по психология в Университета „Дърам“.

*Vasilevic Milica et al. Impact of pictorial warning labels on meat meal selection: A randomised experimental study with UK meat consumers. Appetite. 2023.

Източник: Cigarette style warning labels could reduce people’s meat consumption: https://medicalxpress.com/news/2023-10-cigarette-style-people-meat-consumption

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!