Два кораба се сблъскаха край Шабла

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
36

Корабокрушение източно от нос Шабла. Руски търговски кораб – фериботът “славянин”, е блъснат странично от друг плавателен съд. Това се е случило на 80 километра източно от Тюленово. След удара се е наложило корабът да се върне към Варна по спешност.

Инцидентът е станал около 02:00 ч. след полунощ. Корабът “Славянин”, плаващ под флага на Руската федерация, е ударен странично от друг плавателен съд. За щастие няма пострадали моряци, но вследствие на удара корабът получава пробойна в левия борд, като в него навлиза голямо количество вода. Веднага е взето решение корабът да се върне обратно към Варна, като предстои той да бъде ремонтиран. Тепърва ще се изяснява и какви са причините довели до инцидента, но повече ви предлагам да чуем от директорът на Морска администрация във Варна.

„Има нарушена цялост на корпуса под водолинията. Т.е. има проникване на вода. Беше направена оценка на кораба, за неговото състояние и беше решено, че корабът може да бъде приет във Варна. Разтоварен остатъка от товара – това са празни цистерни и да бъде приет на ремонт”, каза кап. Валентин Енчев – директор Морска администрация – Варна.

Корабът-нарушител по време на инцидента изчезва от мястото на произшествието в нарушение на някои международни конвенции, които изискват двата кораба да обменят информация.  Според кап. Енчев причината за сблъсъка може да бъде неспазване на правилата за разминаване. По думите му това е най-реалната версия, но тепърва предстои националния борд за разследване да започне да събира информация и да анализира, Морска администрация също.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!