Спадът на жилищния пазар във Великобритания тласка надолу строителната дейност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

Жилищното строителство е достигнало най-ниското си ниво от близо три години насам

Снимка: Bloomberg LP

Строителната индустрия във Великобритания е нараснала по-бавно от очакваното през март, тъй като намаляващото търсене на жилища е подкопало активността в сектора, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките в строителството на S&P Global се е понижил до 50,7 пункта миналия месец, над границата от 50 пункта, което означава без промяна, но под нивото от февруари от 54,6 пункта. Това е и под очакванията на икономистите за 53,6 пункта.

Докато активността в сектора на бизнес имотите и инженерните проекти е продължила да расте, жилищното строителство е намаляло за четвърти месец и е достигнало най-ниското си ниво от ранния период на пандемията през май 2020 г. Това отразява забавянето на имотния пазар, което се случи след най-бързия ръст на лихвите от три десетилетия насам.

„Резкият и ускорен спад на жилищното строителство беше основната област на безпокойство“, коментира Тим Мур, директор на отдела за икономически политики в S&P Global Market Intelligence. „Намаляването на новите жилищни проекти след пониженото търсене и ръста на лихвите е допринесло за най-резкия спад на жилищната активност в строителния сектор от близо три години насам“, допълва той.

Макар че по-слабото търсене се е отразило на компаниите за жилищно строителство, бизнес средата се е подобрила в останалите сегменти от строителния сектор.

Благодарение на смекчаването на логистичните блокади, които се появиха след пандемията, и по-големите наличности от продукти и материали представянето на продавачите се е подобрило с най-силния си темп от 2009 г. насам.
Общата нова работа също е нараснала и това е довело до наемане на служители. Около 46% от фирмите, участвали в допитването, са очаквали повишаване на бизнес дейността през идните 12 месеца, а само 11% са прогнозирали спад.

Но в знак за ширещата се инфлация строителните компании са съобщили за нови резки ръстове на производствените разходи, свързани с цените на енергията и растящите заплати.

Това може да е значителен фактор за Английската централна банка (АЦБ), която наблюдава усилено за признаци, че инфлацията се вкоренява в икономиката чрез служителите, които се пазарят за по-високи заплати.

Строителните работници бяха добавени неотдавна в списъка на правителството с недостиг на служители, което трябва да улесни компаниите да наемат хора от чужбина.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!