Собствениците на котки се изправят пред глоба от 500 паунда, ако не спазват новото правило до юни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
849

 

Ако имате котка, имате три месеца, за да се уверите, че сте в крак с новите закони.

От юни, всички домашни котки трябва да бъдат с микрочип – в противен случай собствениците им могат да бъдат глобени с 500 паунда.

Това правило изравнява котките с вече съществуващите правила за кучетата от 2016 г. и улеснява възможността за бързо връщане на домашни любимци на техните собственици, ако се изгубят.

Единствените котки, които не подлежат на това правило, са тези, които нямат конкретен собственик и живеят по-общностно, като например фермерски котки. Дори котките, живеещи вкъщи, трябва да бъдат чипирани, в случай че избягат през отворен прозорец или врата.

Всъщност, котките, живеещи вкъщи, могат да бъдат дори по-изложени на риск, тъй като ако избягат, се озовават в непозната обстановка. Собствениците имат време до 20-седмична възраст на котката, за да се справят с това, като процедурата обикновено струва около 10 или 20 паунда във ветеринарната клиника. В Англия има над 11 милиона домашни котки, според благотворителната организация за защита на животните Mayhew, която настоя за промяната в закона.

От тях поне 2.3 милиона нямат микрочип, което означава, че рискът да се изгубят и да не бъдат върнати на собствениците си е голям.

Ако домашен любимец бъде намерен като изгубен, за ветеринарите е много лесно да сканират чипа и да намерят личните данни на семейството му.

Но е важно собствениците да поддържат своите данни актуални, например ако се преместят.

Микрочипирането е по-безопасно и надеждно от използването на маркуч на огърлицата, тъй като огърлиците понякога могат да паднат или да станат твърде тесни и да наранят или дори да убият котката.

Микрочипът не разполага с вътрешен източник на захранване, така че никога няма да се износи или да стане неактивен.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!