Собственици на имоти на Острова заплашват със съд заради пропуснати наеми

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1326

Някои от тях са получили под една трета от дължимите наеми, след като правителството наложи мораториум

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британски собственици на имоти заплашват със съдебни действия търговци на дребно, хотели, ресторанти и барове, след като много от тях отложиха плащането на наема, за да спестят пари по време на карантината, предава Financial Times.

Веригата ресторанти с азиатска кухня Pho, Escape Hunt и Caffe Concerto са сред заплашените със съдебни действия. „Изправени сме пред сериозен проблем тук“, коментира Стефано Борджак, директор на Caffe Concerto. „Те опитват да погубят компанията, която има оборот от 40 млн. паунда на година. Паричните потоци, които имаме в момента, ни трябват, за да платим на служителите“, допълва той.

Caffe Concerto оперира 37 обекта във Великобритания и е получила петиция за ликвидация – съдебно нареждане, което принуждава несъстоятелна компания да пристъпи към задължителна ликвидация, от Criterion Capital, собственик на обекта им на улица „Хеймаркет“, след като не платила наема от 100 хил. паунда.

Според писма, с които FT разполага, Pho и Escape Hunt също са били заплашени със съдебни действия, ако не платят целия наем за идното тримесечие на Sykes Capital, собственик на обектите им в Рединг. „Разбираме, че това са трудни времена, но плащането на наема трябва да бъде един от най-приоритетните бизнес разходи“, се казва в писмото.
„Правителството никога не е казвало, че наемателите на бизнес имоти трябва да получат наемна ваканция, въпреки това мнозина, но не всички, избират да забавят плащането на наема. Подобни действия застрашават нашето задължение да изпълним ангажиментите си към кредиторите“, казва Андрю Сел, ръководител на компанията за управление на активи Criterion Capital.
Някои наематели са получили под една трета от очаквания си наем миналата сряда, след като правителството предостави на наемателите тримесечен мораториум срещу принудително извеждане заради пропускане на плащане.

„Въпреки всичкия този шум около забавянето на плащанията, всички наематели на бизнес сгради, включително търговците на дребно, трябва да разберат, че извънредното законодателство, прието набързо от правителството миналата седмица, не означава, че могат да избегнат плащането на всякакъв наем“, отбелязва Мартин Едуардс, партньор в отдел „Имотни спорове“ в компанията Shakespeare Martineau.

Intu, която е един от най-големите собственици на търговски центрове във Великобритания, е получила само 29% от очакваните наеми, дори след като е предложила отсрочване на плащанията и е намалила таксите за обслужване „Наемът трябва да се плати, това е приложимо по съдебен ред“, заявява главният изпълнителен директор на Intu Матю Робъртс.

Крис Григс, главен изпълнителен директор на British Land, съобщава, че компанията му позволява на по-малките си наематели период без плащане на наем, но все пак има и собствени разходи за покриване. „Погледнете много голям търговски център с много малко отворени магазини, трябва да поддържате всичко това“, казва той.

Но според наемателите отлагането на плащането на наем не е достатъчно. Натали Уилямс притежава моден бизнес, наемащ обект от City of London Corporation, която миналата сряда предложи на наемателите си тримесечно отлагане на наема.

„Плащанията на наем може да бъдат отложени, но нашите приходи ще бъдат загубени, а не забавени“, казва Уилямс. „Отказът на City of London Corporation да уважи молбите за намаляване на наема или за ваканции не дава друг избор на собствениците на бизнес освен да обмислят закриването на бизнеси, които са градили с години“, допълва тя. Според нея много други компании-собственици са изправени пред същия проблем.

„Ангажирани сме да предоставим целенасочена подкрепа на наемателите си в тези трудни времена и ще продължим да правим преглед на действащите мерки през идните седмици и месеци в съответствие с пакета от мерки на правителството в подкрепа на бизнеса“, съобщава City of London Corporation.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!