Covid-19 ще свие британското производство на коли с поне 15%

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
65

Секторът, който е най-големият износител на стоки от Великобритания, дава работа на над 800 000 души

Снимка: BGNES

Епидемията от коронавирус ще свие сериозно британското производство на автомобили във Великобритания с над 15 процента тази година. Този спад може да бъде и още по-голям, ако заводите останат затворени с месеци. За това предупреждава днес браншова организация, която призовава правителството за ще действия, предаде Ройтерс.

Секторът, който е най-големият износител на стоки от Великобритания, дава работа на над 800 000 души, като Jaguar Land Rover и Nissan произвеждат повече от половината коли в страната в заводи в Централна и Северна Англия.

Пандемията затвори фабриките и засега е неясно кога ще могат да заработят отново на фона на усилията на правителството да ограничи разпространението на вируса.
Вече се очакваше годишното производство леко да се свие до 1,27 милиона броя през тази година, но сега ще спадне до 1,06 милиона, допускайки, че Великобритания си осигури сделка за нулеви мита с ЕС, която да влезе в сила от 1 януари 2021-а, посочва Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили (SMMT).
“Последиците биха могли да са доста по-сериозни, ако кризата, следователно и спирането на работата, продължат с месеци, а не със седмици”, алармира сдружението.

“Ако трябва да запазим този сектор жив и в позиция да помогне на Великобритания да се изправи отново на крака, спешно се нуждаем от отпускане на финансиране, допълнителни мерки за облекчаване на натиска върху паричния поток и яснота как ще работят мерките в подкрепа на заетостта”, подчертава главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хос.

Автомобилостроителите се надяват да наваксат част от пропуснатото търсене в зависимост от това колко бързо могат да възобновят дейност. За първите два месеца на годината производството на коли бележи понижебине от 1,5 на сто на годишна основа.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!