След изборите Лондон ще търси нов управител на централната банка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
25

Вече има списък с кандидати

Саджид Джавид
Снимка: БТА
Обявяването за наследник на Марк Карни за управител на Bank of England е отложено чак след общите избори на 12 декември, съобщава “Гардиън”.

Дни преди разпускането на парламента, министърът на финансите Саджид Джавид се отказа от плановете си да обяви процедура за избора на нов гуверньор.

Смята се, че канцлерът е взел решението за отлагане, тъй като смята, че вземането на избор в политически чувствителен момент може да навреди на независимостта на Банката.

Министерството на финансите вярва, че все още ще има време новоназначеният управител да бъде напълно готов да поеме управлението на банката в момента, в който Карни трябва да напусне. Мандатът на сегашният управител Марк Карни бе удължен и ще достигне 6 години и половина в края на януари следващата година, когато той обяви, че ще напусне.

На този етап няма планове властите в Лондон да поискат Карни да остане, а той вече на два пъти удължи мандата си. Министерството на финансите е уверено, че новото правителство ще бъде в състояние да избере нов управител сред група кандидати скоро след изборите на 12 декември.

Група от висши служители и бившият член на комисията по парична политика Кейт Баркър са изпратили списък с кандидати до министерството, след като провели интервюта с кандидатите през лятото.

Смята се, че в този кратък списък се включват Андрю Бейли, главен изпълнителен директор на надзорния орган за финансов одит (Financial Conduct Authority); Минуш Шафик, ръководител на London School of Economics; Шрити Вадера, председател на банка Santander UK; и Бен Бродбент и Джон Кънлиф, и двамата заместник-управители в Банката.

Няколко кандидати, посочени като вероятно популярни за министерството, не са интервюирани, включително бившият шеф на централната банка на Индия Рагурам Раджан.

В този списък се разбира, че е изключен Джерард Лайънс, евроскептичен икономист и бивш съветник на Борис Джонсън по време на кметския му мандат в Лондон, който е кандидатствал за позицията.

Карни също не беше в предварителния списък, когато се избираше наследник на предишния управител на Централната банка лорд Мървин Кинг през 2013 г. и има вероятност, ако Лейбъристите спечелят изборите, настоящият финансов министър в сянка Джон Макдонъл да поиска да назначи някой, който в момента не е в сметките, коментира “Гардиън”.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!