Скандално: Бръснарница е получила пари за научна дейност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
700

  След като бяха отпуснати 2 млн. лева за „Пайнер" за „развитие на културата", сега става ясно, че в България ударно се развива и научната дейност. За целта е било отпуснато финансиране на бръснарница и фирма за производство на кашкавал от Фонд „Научни изследвания".

 

„Проектите, които кандидатстват за финансиране от Фонд „Научни изследвания”, по принцип се класират – последната година обаче такова класиране нямаше.

 

От 1200 проекта са одобрени 95, без да е ясно как са избрани, не видяхме рецензии”. Това обясни пред bTV Виктор Атанасов, учен от Физическия факултет на СУ, участвал в срещата с премиера Борисов и финансовия министър Дянков, проведена в понеделник.

След нея Борисов поиска и прие оставката на образователния министър. Според Атанасов именно Сергей Игнатов е протежирал корупцията в научния фонд към БАН. Той разписвал одобрените проекти, много от които били на фирми на хора от неговото обкръжение или свързани с Нов български университет, чийто ректор бе Игнатов, преди да заеме министерското кресло.

 

„Тези кръгове около него са взели около 3 млн. лева. Има фирма, занимаваща се с опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в НБУ, която печели 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите”, каза още Атанасов.

 

По думите му, има и по-фрапиращи случаи. Сред спечелилите финансиране са частни фирми – за кашкавал или бръснарница, които по принцип нямат научна дейност, кадри и оборудване. Друга столична фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели проект за разработка на наносателит – на стойност 480 000 лева.

 

Виктор Атанасов разкри още, че в „далаверите” лично е участвал управителят на Фонд „Научни изследвания”, който преди ден също си подаде оставката. Той бил съсобственик във фирми, а негови съдружници също печелили проекти.

 

„Дали сме сигнал на прокуратурата – за нарушения в нерегламентираната държавна помощ. Разбрахме и от премиера, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата. Но сумите вече са преведени, на 19 декември миналата година, усвоени са. Юридически е много сложно да се върнат. Все пак ще имаме и среща с Барозу”, заключи младият учен от СУ.

 

Снимка: БГНЕС

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!