Китай губи $46 млрд. от киберпрестъпления през 2012 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
508

Онлайн престъпленията в Китай са донесли загуби на страната от общо $46 млрд. през миналата година. Общо са били засечени над 118 хил. интернет престъпления, съобщава онлайн изданието ZDNet. Данните са от проучване на Народния университет по сигурност, което разглежда именно киберпрестъпленията.

 

Те показват, че голяма част от незаконните дейности са имали по множество жертви наведнъж.

Според изследователите средно по 700 хил. интернет потребители в Китай стават жертва на виртуални престъпления всеки ден. Обикновено става дума за кражба на пари от банкови сметки или кражба на лични данни.

 

Специалистите допълват, че голяма част от пострадалите не съобщават за случилото се на властите. Обикновено причините за това са, че са загубили малки суми пари и не смятат за необходимо да замесват и органите на реда.

 

Проблем има и със законите в страната. Едва в края на миналата година в Китай е приет закон за регулация и защита на информацията. Той обаче остава далеч от необходимото за даване на правомощия при интернет престъпления, твърдят създателите на проучването.

 

Те дават за пример, че в момента няма закон, който да формулира какви отговорности трябва да носят всички страни при преодоляването на защитите на сайт на финансова организация и трансфер на пари от нея. Именно трансферът на пари е една от най-популярните дейности на китайските хакери. Специалистите допълват, че се наблюдава и ръст на измамите и финансовите пирамиди, на които стават жертва все повече интернет потребители.

 

снимка Ройтерс

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!