Скандал в Токио: Спринтьорка от Беларус иска убежище в Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
172

Кристина Тимановска отказва да напусне Япония, страхува се от затвор

Снимка: БГНЕС
Международният олимпийски комитет (МОК) и организаторите на игрите в Токио са разговаряли с беларуската спринтьорка Кристина Тимановская, която заяви, че е в безопасност под закрилата на местните власти, каза говорителят на МОК Марк Адамс.

Тимановская пусна видео в социалните мрежи в неделя, в което се твърди, че властите на Беларус “насила” се опитват да я накарат да се върне в родината си. Тя помоли МОК да се намеси. Националният олимпийски комитет на Беларус заяви, че треньорският щаб на белоруския отбор по лека атлетика е решил да изпрати спешно спринтьорката у дома поради нейното влошено емоционално и психологическо състояние, съобщи БГНЕС..

Тя нарича това лъжа. Председател на Беларуския олимпийски комитет е Виктор Лукашенко, син на дългогодишния лидер Александър Лукашенко, който след изборите миналия август и последвалото брутално полицейско насилие срещу протестиращите не е признаван от ЕС и Запада за президент.

Тимановская твърди, че Беларуският олимпийски комитет е решил да я изпрати у дома, защото се е оплакала в Instagram, че неочаквано е било планирано да бяга в щафетата 4х400 м. в четвъртък, след като някои членове на отбора на Беларус са отпаднали от състезанието заради недостатъчен брой допинг тестове.

Чешките власти предлагат на спортистката виза за влизане в републиката, където тя може да потърси международна закрила, съобщи чешкият външен министър.

“Ситуацията около белоруската спринтьорка Кристина Тимановская е скандална”, каза той. “Чехия е готова да помогне. След разговор между [чешкия премиер] Бабиш и [вътрешния министър] Гамачек, ние й предлагаме виза за да влезе на нашата територия и да може да потърси международна закрила. Чешкото посолство в Токио също е готово да й помогне”, се казва в съобщението.

Тимановская, ако й бъде предоставено убежище в Чехия, може да пристигне в републиката с правителствения специален самолет, който ще върне националния олимпийски отбор от Токио, съобщи в неделя интернет изданието Seznam, цитирайки председателя на Националната спортна агенция на Чехия Филип Нойсер.

Представители на опозиционния Беларуски фонд за солидарност в спорта съобщиха, че Тимановская е принудително изведена от Токио във връзка с критиките й към действията на треньорския щаб на белоруските спортисти. Тимановская заяви пред Еврорадио намерението си да кандидатства за политическо убежище в Европа.

Според “Ройтерс” случаят е част от недоволството в Беларус срещу Лукашенко, срещу чието авторитарно управление от 1994 г. насам се обявиха и атлети. Някои бяха вкарани в затвора, други изгубиха държавната си работа или бяха изхвърлени от националните отбори. Тимановска участва в едно от бяганията на 100 метра в петък, трябваше да участва в серия на 200 м в понеделник и в 4х400 метра в четвъртък.

По публикацията работи: Анисия Иванова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!