Карни сигнализира, че скоро би гласувал за затягане на паричната политика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
128

Условие за това е бизнес инвестициите да започнат да растат, компенсирайки по-слабото потребление
Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс
Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни се опита да изясни позицията си по лихвените проценти в сряда, заявявайки, че би гласувал за затягане на паричната политика, ако бизнес инвестициите започнат да нарастват, компенсирайки по-слабото потребление, предава Financial Times.
Карни напоследък е под натиск да каже кога ще гласува за повишение, след като по-рано заяви, че „все още не е моментът“ за по-високи лихвени проценти и след 5 на 3 гласа за запазване на процентите без промяна на последното заседание на АЦБ.
Мнението му е важно за комисията, тъй като откакто ръководи банката, той никога не е гласувал с малцинството в Комисията по парична политика за разлика от предшественика си.
На форумa на Европейската централна банка в Синтра, Португалия, Карни повтори общата позиция на Комисията, че всяко твърде бързо ускоряване на инфлацията над целта на АЦБ от 2% „може да бъде с временен характер и с ограничен обхват“.
Инфлацията бе 2,9% през май, като централната банка смята, че ще се ускори над 3% и ще остане над тази цел през по-голямата част от следващите три години, докато компаниите се адаптират към по-високите разходи за внос в резултат на острия спад на паунда след референдума за Brexit следващата година.
Карни каза, че централната банка не може да предотврати натиск върху доходите на домакинствата от по-високите цени. Ако пазарът на работни места остане здрав и безработицата – ниска, „толерансът [на Комисията] за прекалено бърза инфлация намалява“.
Пазарът на труда показва малко признаци за по-висока безработица, поради което членовете на Комисията са станали по-склонни към затягане на политика, а гуверньорът сигнализира в сряда, че е част от членовете, които споделят тази позиция.
Той обаче все още не е готов за увеличаване на лихвените проценти.
„Предвид смесените сигнали за потребителските разходи и бизнес инвестициите твърде рано е да съдим с увереност колко голямо и устойчиво ще се окажа забавянето на растежа“, каза той.
„Нещо повече, предвид местния инфлационен натиск, особено върху заплащането и разходите за труд за единица продукция, подходящо е политиката да остане без промяна за момента“.
Той обаче добави, че ако бизнес инвестициите започнат да растат, а заплащането – да се стабилизира, той ще иска увеличаване на лихвените проценти. Желанието му за затягане на политиката, каза той, „ще зависи от степента, в която по-слабият растеж на потреблението се компенсира от други компоненти на търсенето, включително бизнес инвестициите, дали заплащането и разходите за труд на единица продукция започнат да се стабилизират и като цяло – как икономиката реагира както на затягането на финансовите условия, така и на реалността около преговорите по Brexit”.
“След разширяване, което разчиташе изключително много на потреблението, преминаването към други компоненти на търсенето, основно инвестиции, ще бъде важно, за да се поддържа инерцията“, каза Карни, добавяйки, че реалностите около Brexit може да попречат на инвестиционните намерения във Великобритания повече, отколкото в други страни.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!