Йелън: Няма да има нова финансова криза, докато сме живи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
191

Не е добра идея реформите във финансовия свят да бъдат намалени след кризата, смята председателят на Фед
Снимка: Ройтерс
Председателят на американската централна банка Фед Джанет Йелън не очаква нова голяма финансова криза да се случи в обозримо бъдеще.
„Би било твърде много да се каже, че никога повече няма да има финансова криза, но се надявам това да не се случи, докато сме живи“, заяви Йелън по време на финансово събитие в Лондон. „И вярвам, че няма да се случи“, добави тя, цитирана от Ройтерс. По думите ѝ в света вече има много повече сигурност.
Последната финансова криза достигна пика си през 2008 г. Тогава редица банки по целия свят бяха спасени от колапса със средства на данъкоплатците и ликвидни гаранции. Като реакция в редица държави бяха засилени регулациите и надзорът.
Сред участници на финансовите пазари се засилва безпокойството, че цените на някои активи като акции и жилища, започват да изглеждат малко завишени – така, както бяха преди избухването на финансовата криза, припомня АП.
Йелън обаче коментира, че системата е по-подготвена да се справи с всякакви сътресения, които могат да настъпят, ако инвеститорите започнат да се отървават от активи заради страх от бъдеща финансова заплаха, пише БТА.
“Мисля, че имаме силен банков сектор, който е добре капитализиран и има много ликвидност”, категорична бе ръководителката на Фед.
Йелън, цитирана от Франс прес, все пак предупреди за опасността от опитите да се либерализира банковия сектор и призова да не се забравят опустошителните последици от финансовата криза през 2008-2009 година.

„Не е добра идея реформите във финансовия свят да бъдат намалени след кризата“, предупреди обаче Йелън. С това тя имаше предвид и намеренията на американския президент Доналд Тръмп, който възнамерява да облекчи някои регулации.
Запитана за отношенията ѝ с президента, Йелън отказа директен коментар. Тя обаче заяви само, че има добри работни отношения с финансовия министър Стивън Манучин.
По отношение на паричната политика ръководителят на Фед потвърди позицията си, според която лихвеният процент ще продължава да се повиши постепенно.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!