Шефът на NatWest: Не е толкова трудно да си купиш дом

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
977

 

Шефът на NatWest, Сър Хауърд Дейвис, заяви, че в момента не е “толкова трудно” хората да се качат на жилищната стълбица.

Той призна, че днес хората трябва да спестяват повече за депозит, но предупреди за “лесния достъп” до кредити. Критиците определиха неговите коментари в програмата на Би Би Си “Today” като “поразителни” и “далеч от реалността”. По-късно Сър Хауърд уточни своите думи, като заяви, че “не е имал намерение да пренебрегва” предизвикателствата, пред които са изправени купувачите.

Средната цена на имот във Великобритания в момента е 287,105 паунда, според последните данни от Halifax, най-големият ипотечен кредитор в страната. Обикновено кредитополучателите се нуждаят от депозит от поне 10% от стойността на имота, за да получат ипотека. С увеличаващата се разлика между цените на жилищата и средните доходи през десетилетията, спестяването на достатъчно средства за първоначален депозит е най-голямото препятствие за мнозина, които се надяват да купят дом.

Бен Туоми, главен изпълнителен директор на кампанията “Generation Rent”, заяви, че коментарите на Сър Хауърд са “поразителни за слушане от висш банкер”. Кейти Итънтън, специалист по ипотеки и защита в Lifetime Wealth Management, нарече коментарите на Сър Хауърд “абсурдни” и “напълно откъснати от реалността”.

Сър Хауърд е шеф на NatWest, която е собственост на данъкоплатците с 39%, от 2015 година, след като преди това е бил заместник-гуверньор на Банка на Англия. Той получава заплата от над 750,000 паунда годишно и се очаква да се оттегли през април. По-късно в петък той заяви, че осъзнава трудностите при покупка на дом, като призна, че “е много трудно за първокупуващите”.

Той каза, че ролята на банките е да “отпускат заеми отговорно и да подкрепят клиентите да изградят навик за спестяване и да се насочат към собственост на жилище”.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!