Сдруженията на заведенията ще съдят клиента, платил 500 лева за три пържоли

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2397

Снимка Стопкадър

По съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, опитал се да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка слава. По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще.

Това става ясно от позиция на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ), изпратена до медиите, след като Комисията за защита на потребителите започна проверка в ресторант, в който клиент плати 490 лева за три пържоли.

Преди няколко дни мъж публикува видео в социалните мрежи, от което става ясно, че трябва да плати сумата за три пържоли във варненски ресторант. Причината е, че цената е обявена за 100 г (по 35 лева), както и че цената е за 1400 г месо, измерено в суров вид. От КЗП обявиха, че е нарушение да се обявява цена за грамаж, а не за порция, както и че цената е трябвало да бъде калкулирана след обработката на месото.

Сега от СБЗ и БАЗ настояват за незабавно прекратяване на проверката срещу заведението и обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за напълно стандартна и лоялна. “Настояваме за извинение от директора на КЗП за твърденията, споделени в национален ефир, уронващи престижа на целия бранш”, пишат оттам.

Двете организации подчертават, че подобни скъпи и качествени стекове могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения във Варна.

Според двете организации в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото бивш собственик на ресторант от висок клас. Затова те обяснят защо някои видове храни в менютата на ресторантите се предлагат на тегло от 100 г.

“Висококачествените стекове, а не обикновените пържоли, и някои риби и морски деликатеси, пристигат от доставчиците в различни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и предварително нарязани стекове, които да тежат абсолютно еднакво, за да може да се изчисли тяхната крайна цена към клиента. Предлагането на тези артикули по 100 г в менютата, е именно в защита на потребителя, а тази практика не е иновация на българския предприемач”, обясняват още те.

“Ако трябва да бъде изпълнено това условие, то трябва да изберем един от двата варианта – да се премахне подобен тип скъпа храна от менютата си, или да се изчисли среден грамаж и да се залага в менютата на съответната крайна цена. Няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от обявените в менюто”, заявяват ресторантьорите.

Според тях е “недопустимо държавна институция да упражнява груба намеса” в бизнес практиките, без да има представа от тънкостите в занаята.

В ресторанта, срещу който в момента тече проверка, за последните 20 дни има продадени над 30 кг висококачествени и скъпи стекове, посочват те.
Offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!