Сбогом на “Еразъм”, Европол и европаспортите за кучета – какво се променя за Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2260

Дни преди изтичането на периода, след който напусналата Европейския съюз Великобритания напълно ще се е откъснала от него, Лондон и Брюксел успяха да договорят отношенията си.

Документът с обем над 1500 страници спаси двете държави от ситуация, в която от 1 януари нямаше да има яснота за гражданите и бизнеса от двете страни на Ламанша.

Текстът предстои да се публикува, а и да получи одобрение от парламентите във Великобритания и ЕС. Междувременно лидерите в Лондон и Брюксел споделиха основните моменти от него, обобщени от “Ройтерс” и Би Би Си.
От 1 януари няма да се въвеждат мита или квоти за търговия.

Ще се увеличат проверките по границите – например с проверки за безопасност или митнически декларации. Това значи повече бюрокрация при транспорта на стоки между ЕС и Великобритания.

Няма да има възможност за автоматичен достъп на услуги от едната страна до пазара на другата, ще има промени в режима за обществени поръчки. Ще има промени и в условията за мобилен роуминг.

Няма да се признават автоматично професионални квалификации като тези на докторите, медицинските сестри и архитектите. Остава обаче частично сътрудничеството в области като осигуряването и здравеопазването, за да могат работили на територията на другата страна граждани да запазят осигурителния си статус.

Държавна помощ

Европейският съюз искаше Великобритания да се придържа към общите правила на ЕС за нерегламентирана държавна помощ, но вместо това Обединеното кралство ще създаде собствен режим за субсидии и нова правителствена агенция ще преценява дали конкретен случай на помощ е изкривил пазара.

Стандарти

Брюксел и Лондон договориха трудови и екологични стандарти, към които ще се придържат, но ЕС не успя да наложи идеята си за едностранно налагане на мита при разминаване между стандартите.

Пътувания

На британците ще са нужни визи, ако в рамките на 180-дневен период прекарат над 90 на територията на блока, и обратно (но в другите случаи няма да се необходими визи).

Увеличават се граничните проверки за влизащи в ЕС британци, а гражданите на ЕС няма да могат да влизат във Великобритания с биометрични паспорти.

Няма да са валидни и европейските паспорти за домашни любимци – издаваните от ветеринар документи с официална информация за здравното състояние на животните. Целта на тези паспорти бе да се улесни пътуването между държави в ЕС и Великобритания (и затова схемата бе създадена преди 20 години), а днес се признават и в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Риболов

Великобритания вече сама може да взима решения за достъпа до водите си. Поне 5 години и половина обаче ще е възможен риболовът във водите ѝ от страна на ЕС, стига една четвърт от улова да се “връща” при британски съдове.

След периода от малко над десетилетие и половина Великобритания и ЕС ще трябва да предоговарят редовно достъпа си.

Съдилища и сигурност

Великобритания вече няма да е задължена да изпълнява решения на Съда на Европейския съюз.

Приключва достъпът до бази данни на служби за сигурност, но такъв може да бъде получен при конкретна зададена молба.

Великобритания няма да е част от Европол, но (подобно на САЩ) ще има представителство в централата на европейската агенция. За Великобритания няма да е в сила Европейската заповед за арест.

Образование

Великобритания спира да е част от програмата “Еразъм” за студентски обмен. Лондон ще има собствена схема – “Алън Тюринг” – която според премиера Борис Джонсън ще включва сътрудничество с “най-добрите университети в света”.

В последната версия на програмата, “Еразъм+”, британските студенти на годишна основа бяха около 15 хил. от всички приблизително 200 хил. участници. За Лондон обаче програмата носи финансова загуба заради огромния брой европейски студенти, идващи във Великобритания.

Великобритания остава част от програмата “Коперник” и от Евратом. Осем години Великобритания ще е асоцииран член на програмата “Хоризонт” на ЕС за научни изследвания.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!