Създаването на независим регулатор в английския футбол е на финалната права

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
45

Създаването на независим регулаторен орган в английския футбол е на финалната права. Това обяви председателят на комисията към британския парламент във вторник.

 

Законопроектът за управление на футбола във Великобритания беше включен в речта на в речта на крал Чарлз Трети. Това показа готовността законопроектът да бъде приет през новата парламентарна сесия.

 

Регулаторът ще управлява система за лицензиране на професионалните клубове. Основната му цел ще бъде да гарантира, че клубовете са финансово устойчиви, като същевременно се отчитат пред своите фенове.

 

През февруари създаването на подобен регулатор беше отложено, а още през 2021 г. някои клубове се обявиха против идеята.

 

Причината е, че регулаторът би имал правомощия да за налагане на споразумение за начина, по който Висшата лига разпределя телевизионните приходи с останалите професионални дивизии, част от Английската футболна лига (ЕФЛ).

 

Това се прави най-вече с идеята да се намали разликата между Висшата лига и останалите нива в английския футбол.

 

Разговорите между Висшата лига, Футболната асоциация (ФА) и ЕФЛ по така наречената “нова сделка”, която обхваща също така контрол на разходите и промени в календара на националните футболни първенства, са на финалната права. Клубовете от висшата лига може да бъдат помолени да подпишат споразумението на следващата си среща на акционерите в Лондон на 21 ноември.

 

“Ако не успеят скоро да сключат споразумение за защита на клубовете от цялата футболна пирамида, новият независим регулатор трябва да е на мястото си и да е готов да се намеси, за да им го наложи”, обявиха от парламентарната комисия.

 

Главният изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс заяви, че организацията е отворена за концепцията за регулатор, но предупреждава за “непредвидени последици”, ако правомощията му са твърде широки. Според Мастърс това може да навреди на растежа на лигата и по този начин на състоянието на лигите под нея.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!