САЩ спират прилагането на мита върху британски продукти за 4 месеца

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
84

Прозорецът ще се ползва за договарянето на решения на всички спорове между Вашингтон и Лондон

Снимка: Bloomberg LP

САЩ прекратяват прилагането на ответните мита върху британските продукти заради дългогодишния спор за незаконната помощ за Boeing Co. и Airbus SE, за да дадат тласък на дневния ред на Великобритания след Brexit.

Митата няма да се прилагат за период от 4 месеца, за да се „съсредоточим върху договарянето на балансирано уреждане на споровете“, посочва се в изявление на правителството на Великобритания, цитирано от Bloomberg.

Решението означава, че стоки като шотландско уиски, бисквити и британски сирена и сметана могат да се внасят в САЩ от Великобритания, без да се облагат с допълнителни 25% мито.

Търговията е приоритет за правителството на премиера Борис Джонсън, което търси по-широка търговска сделка с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън. Великобритания отмени митата върху някои американски продукти за неопределено време през януари в опит да намали търговското напрежение. Бившата администрация на Тръмп обаче не отвърна на отстъпката на Лондон.

Спорът, който продължава 17 години, включва САЩ и четири европейски държави, които произвеждат самолети и части на Airbus – Германия, Франция, Испания и Великобритания. Заради него ЕС и САЩ налагат ответни мита на вносни продукти.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!