САЩ ще предостави F-16 и обучение на пилоти за Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
39

 File pic: AP

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи предоставянето на модерни военни самолети, включително F-16 на Украйна и ще подкрепи усилията за обучение на киевските пилоти, заяви високопоставен служител на Белия дом пред АФП.

Стъпката на САЩ е сигнал за голям пробив за Киев, който многократно – и доскоро безуспешно – настояваше пред западните си поддръжници да се съгласят да предоставят високотехнологични самолети, докато се бори да отблъсне инвазията на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, приветства този ход като “историческо решение” и добави, че очаква с нетърпение да “обсъди практическото изпълнение” на плана в Хирошима.

Байдън заяви, че Съединените щати “ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, за по-нататъшно укрепване и подобряване на способностите на украинските военновъздушни сили”, според официалния представител.
“Тъй като обучението се провежда през следващите месеци, нашата коалиция от държави, участващи в това усилие, ще реши кога действително да предостави самолети, колко ще предоставим и кой ще ги предостави.”

Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия и Дания приветстваха решението.

“Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ и Нидерландия, Белгия и Дания, за да получи Украйна бойния въздушен потенциал, от който се нуждае”, написа в Туитър министър-председателят Риши Сунак и добави “Ние сме единни.”

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви, че “сега ще може да се придвижи напред за колективен принос за обучение на украински пилоти за управление на F-16”.

Началникът на щаба на Зеленски заяви, че украинският президент и Байдън ще обсъдят редица теми при срещата си в Япония, включително международната коалиция за изтребителите, благодарение на която Киев “много скоро ще разполага с всичко необходимо за защита на нашето небе, нашите градове и нашите граждани”.

Има консенсус за предоставянето на високотехнологични бойни самолети на Украйна, но подкрепата на САЩ е от ключово значение, тъй като по закон те трябва да одобрят реекспорта на американско оборудване, закупено от съюзници, включително на самолети F-16.

По-рано тази седмица Сунак и нидерландският министър-председател Марк Рюте обещаха да изградят “международна коалиция” за осигуряване на подкрепа за изтребителите на Украйна – стъпка, която Зеленски определи като “много положителна”.

В понеделник Сунак заяви, че Обединеното кралство се готви да открие летателно училище за обучение на украински пилоти, а френският президент Еманюел Макрон също предложи да направи това, но изключи възможността да изпрати бойни самолети в Киев.

Преди това американската опозиция срещу предоставянето на модерни самолети се съсредоточаваше върху дългия срок и високата цена, като официални лица твърдяха, че има по-рентабилни средства за засилване на противовъздушната отбрана на Киев.

През април високопоставеният американски военен генерал Марк Мили заяви, че по-добър вариант е наземната отбрана.

“Задачата е да се контролира въздушното пространство”, каза той пред журналисти в Германия.

“Най-бързият начин да се постигне това за Украйна е чрез противовъздушна отбрана”, добави той.

Но изглежда, че F-16 ще се присъединят към списъка с други модерни системи като западни танкове и оръжия с голям обсег, които поддръжниците на Украйна се съгласиха да предоставят след първоначална неохота.

Марк Канчън, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, заяви преди коментара на служителя на Белия дом, че F-16 са “много скъпи и няма да променят радикално баланса на силите”.

Но той също така отбеляза, че те имат “психологическо значение” поради многократните искания на Зеленски.

Съединените щати са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и координираха помощта от десетки държави.

Общата международна военна помощ за Киев е в размер на десетки милиарди долари, като САЩ са водещият донор.

В допълнение към стотици танкове и други бронирани превозни средства, помощта за Киев включва системи за противовъздушна отбрана, прецизни ракетни установки, артилерийски установки и голямо разнообразие от боеприпаси.

Съединените щати са обучили и 11 украински батальона – около 6100 военнослужещи – в операции с комбинирани оръжия и 4000 – в отделни системи.
Повече от две дузини други държави също участват в обучението, което до момента е предоставило обучение на повече от 52 000 украински войници.

dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!