САЩ изкупи световните запаси от “Ремдезивир”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
136

Лекарството е доказано, че действа срещу коронавируса

Снимка: БГНЕС
Никоя друга държава няма да може да закупи лекарството, което може да помогне за лечение от COVID-19, поне през следващите три месеца, пише в The Guardian.

САЩ закупиха почти цялото количество от “Ремдезивир” за следващите три месеца, а то е едно от двете лекарства, доказано, че действат срещуCOVID 19 без да оставят възможност за закупуването му от Великобритания, Европа и останалия свят, предава БГНЕС.

Експертите са обезпокоени както от едностранните действия на САЩ, така и от по-широките последици, например в случай на наличие на ваксина. Администрацията на Доналд Тръмп вече показа, че е готова да надмогне всички други страни, за да осигури медицинските доставки, от които се нуждаят САЩ.

“Те имат достъп до по-голямата част от доставката на това лекарство, така че за Европа няма нищо“, заяви д-р Андрю Хил, старши научен сътрудник в университета в Ливърпул.

“Ремдезивир” е първото лекарство, одобрено от лицензиращите власти в САЩ за лечение на коронавирус. То се произвежда фармацевтичната фирма “Gilead” и е доказано, че помага на хората да се възстановят по-бързо от болестта. Първите 140 000 дози, бяха доставени за клинични изпитания по целия свят, но вече са свършили.

Администрацията на Тръмп е закупила над 500 000 дози, което е цялото производство на “Gilead” за юли и 90% от производството на фирмата за август и септември.

“Президентът Тръмп направи невероятна сделка, за да гарантира на американците достъп до първата разрешена терапия за COVID-19”, заяви американският секретар по въпросите на здравеопазването и човешките ресурси Алекс Азар. “Доколкото е възможно, ние искаме да гарантираме, че всеки американски пациент, който се нуждае от “Ремдезивир” ще може да го получи. Администрацията на Тръмп прави всичко възможно, за да научи повече за животоспасяващите терапии за коронавируса и да осигури достъп до тях за американския народ”, добави Азар.

Лекарството, което е изобретено за лечение на Ебола е патентовано от “Gilead”, което означава, че никоя друга компания в развитите страни не може да го произвежда. Цената на курс за лечение е около 3200 долара, според изявлението на американското правителство.

Сделката беше обявена, след като стана ясно, че пандемията в САЩ е извън контрол. Антъни Фаучи – водещият експерт по обществено здраве в страната и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви официално, че САЩ вървят назад в борбата с пандемията.

По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!