САЩ: Иран е държавата основен спонсор на тероризма

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1292

Иран продължава да е държавата, която финансира най-силно световния тероризъм,

като заплашва както Ливан, така и петролодобивния бизнес в Персийския залив, Централна Азия и мира в тези региони, заяви Държавният департамент в публикуван в четвъртък доклад до Конгреса на САЩ.

Освен, че Иран остава на първа позиция сред държавите, финансиращи и поддържащи тероризма, в списъка няма промяна и по отношение на Куба, Судан и Сирия.

Терористичната мрежа “Ал Кайда” пък продължава активно да плете конспирации срещу САЩ, като набира, обучава и изпраща терористи, включително такива, вербувани в западните демокрации, твърди годишният “Национален доклад за тероризма”.

Най-опасни за националната сигурност на САЩ и американските интереси в чужбина остават верните членове на “Ал Кайда” в Пакистан, както и тези от разклоненията й в Африка и Йемен.

През 2009г. организацията претърпя поражения в Пакистан, но тя е адаптивна и неуморна и разширява дейността си чрез свързани с нея групировки.

Вълната от терористично насилие в Пакистан и Афганистан е предизвикала увеличаване на цивилните жертви и пострадали през миналата година. По този начин Южна Азия е надминала Близкия изток като водещ регион с най-смъртоносни атентати.

В частта за България в доклада се изброяват финансирани от САЩ програми за обучение на български специалисти, както и участието с контингент в Афганистан и с боен кораб в операцията Active Endeavor в Средиземно море.

Специално внимание се отделя на възстановената от новото правителство в София дейност на Бюрото за финансово разузнаване и правата да извършва проверки по банките за събиране на информация са пране на пари и финансиране на тероризъм. Бюрото е разпространило по всички банки в България, МВР, митниците и гранична полиция списъци с лица и организации, свързани с тероризма. Банките са посъветвани да използват за адекватна информация интернет сайта на американската Служба за контрол на чуждестранните активи (OFAC), която е част от министерството на финансите на САЩ. Финансовото разузнаване продължава при поискване да предоставя информация на американските служби и агенции, както и на посолството на САЩ в София, се казва още в текста.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!