На море, поне за ден на море!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1009

След отчетения засилен интерес към кратки ваканции в планините и курортите от вътрешността на страната

все повече българи се насочват към уикенд туризъм и по Черноморието. Това показа допитване на „Дневник“ до хотелиери и собственици на апартаменти в морските курорти.

Данните им се подкрепят и от изследванията на „Евробарометър“, според които расте делът на българите, които се ориентират към почивки под 3 дни, както и на тези, които ще съчетават една по-дълга с няколко по-кратки ваканции.

По оценки на българските хотелиери морският уикенд туризъм у нас е най-бързо развиващият се сегмент в бранша и макар засега делът му да е сравнително малък, истинският бум предстои.

За да отговорят на нарастващото търсене, все повече хотели започват да предлагат пакети с 2 и 3 нощувки дори и през най-натоварените месеци от лятото, както и цени all inclusive на ден. Отделно от това се организират все повече събития в комплексите през почивните дни, които допълнително да привличат туристи.

Основната част от почиващите в края на седмицата в по-малките хотели са семейства, които са отделили по-малък бюджет за почивка, каза Димитър Бобев, който управлява семеен хотел в Приморско. По думите му другата група от „краткосрочни“ клиенти са предимно млади хора, които посещават няколко различни курорта в рамките на ваканцията си.

В по-луксозните хотели „уикенд туристите“ ходят по няколко пъти в рамките на сезона. „Според нас истинският бум на този туризъм предстои след две години, когато ще бъде отворена магистрала „Тракия“, каза председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

Анализатори в Европа също прогнозират ръст на кратките пътувания на континента. Основен двигател за него ще бъдат индивидуалните пътувания като цяло, онлайн записванията и все по-масовото използване на нискотарифни авиокомпании, което ще увеличи възможностите за пътувания до много повече места и комбинирането на почивки в различни курорти и държави.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!