САЩ и Великобритания стартират дългоочакваните търговски преговори

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
180

Разговорите ще бъдат провеждани на всеки шест седмици чрез видеоконференция, докато не е безопасно да се пътува

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Съединените щати и Великобритания започват търговски преговори чрез видеоконференция във вторник, докато и двете страни се борят с последиците от пандемията от коронавируса и целят да засилят вътрешните си вериги за доставки, информира Ройтерс.

Разговорите ще бъдат първите големи търговски преговори на Вашингтон през 2020 г. и ще се проведат в същото време, когато Лондон се намира в преговори за условията по търговията си с ЕС, които трябва да приключат до края на годината.

Администрацията на Тръмп се стреми да прехвърли веригите на доставки обратно в Съединените щати и далеч от Китай и предприе кампания „Купете американското“ за медицински стоки и други доставки.

Очаква се селското стопанство да бъде сред най-трудните въпроси в преговорите, предвид силната британска опозиция на американските генетично модифицирани култури и антибактериални лечения за домашни птици. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обеща да постигне „трудна сделка“, а държавният секретар по международната търговия на страната Лиз Тръс заяви, че Великобритания няма да намали стандартите си за безопасност на храните.
Търговската камара на САЩ, призова двамата съюзници да премахнат всички мита помежду си, заявявайки, че това ще засили дългосрочните перспективи за двете страни в момент, когато икономиките им са силно засегнати от блокадите, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса.

Търговията със стоки между Съединените щати и Обединеното кралство е оценена на 127,1 милиарда долара през 2018 г., докато търговията с услуги надхвърля 134,8 милиарда долара. Великобритания е седмият по големина партньор за търговия с стоки в САЩ, след Южна Корея, според американското U.S. Census Bureau.

Тед Бромунд, старши научен сътрудник в Heritage Foundation, консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, заяви, че една област, узряла за намаляване на митата, е автомобилната търговия, най-големият експортен сектор на Великобритания за САЩ. Митата за търговия с леки автомобили в САЩ са 2,5%, а митата за пикапите са 25%, докато Великобритания поддържа 10-процентно мито за автомобили.

„Има много области – дигитална търговия, либерализиране на визите, финансови услуги, но ако не можете да се съгласите по същество да се отървете от митата за видимата търговия, не съм сигурен, че това е споразумение за свободна търговия“, каза Бромунд.

„Като започнем търговски преговори със САЩ, ние искаме да постигнем амбициозна сделка, която отваря нови възможности за нашия бизнес, носи повече инвестиции и създава по-добри работни места за хората от цяла Великобритания“, каза Тръс.

Разговорите, които се очаква първоначално да продължат две седмици, ще започнат с видеоконференция във вторник, съобщиха от британското посолство в САЩ. Допълнителни кръгове ще се провеждат приблизително на всеки шест седмици и ще се извършват дистанционно, докато не е безопасно да се пътува.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!