САЩ и Великобритания присвоиха чуждо злато от цял ​​свят

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
230

/Поглед.инфо/ Лондон лиши Венецуела от злато за почти милиард долара – решение взе британският съд. И всичко това, защото самото това венецуелско злато физически се съхраняваше във Великобритания. Защо много държави, дори големи, са запазили и все още пазят златните си резерви в чужбина и какви други опасности могат да представляват това?

Венецуела плаща за това, че по едно време реши да запази собственото си злато в Bank of England. Там се съхраняват златни кюлчета, притежавани от Венецуела, на обща стойност 930 милиона долара. Веднага след като централната банка на Венецуела реши да прехвърли това злато от английската банка по сметките на програмата за развитие на ООН (с цел да ги изразходва за медицински стоки и храни за населението по време на коронавирусната криза), Банката на Англия спря превода.

Вината за всичко има политическата ситуация в страната, където освен президентът Никола Мадуро е и лидерът на опозицията Хуан Гуайдо. Именно него западните страни, включително САЩ и Великобритания, го считат за “легален лидер на Венецуела”. В резултат Гуайдо декларира правото си да се разпорежда с това злато. Случаят беше прехвърлен във Върховния съд на Великобритания – и сега този съд недвусмислено реши , че златото принадлежи не на Мадуро, а на Гуайдо. И в крайна сметка правителството на Мадуро реши да не връща златото – въпреки факта, че всъщност Гуайдо няма власт във Венецуела.

Практиката за съхраняване на златни и валутни резерви под формата на златни кюлчета в трезори на други страни е изключително често срещана. Но международният опит показва, че това е рискован бизнес. „Очевидно златото се съхранява най-добре у дома. Първо, може да има политически рискове. Златото ви може да не ви се даде, защото диктаторът управлява в страната, а в страната – пазител на златото, те решават кой е диктатор и кой не. Второ, блоковете може да се окажат фалшиви. Донесохте златото и друг метал ви се връща, защото вашето злато вече са го нарязали. Ако това стане ясно, тогава възниква голям скандал, какъвто сега има с Китай “, казва Алексей Вязовски, вицепрезидент на „Златен монетен дом“.
Говорим за следното. Голямата бижутерийна компания Kingold Jewelry, чиито акции се търгуват на борсата Nasdaq, предостави фалшиво злато в размер на 18,6 тона като обезпечение за заеми. Тя спечели 2,8 милиарда долара от десетки различни кредитори. Вместо истински златни кюлчета, банката съхранява, както се оказа сега, медни аналози, покрити с тънък слой от жълт благороден метал.

Такива фалшификати лесно се идентифицират при претегляне. Но е много по-трудно да се идентифицират волфрамовите слитъци, тъй като този метал има същото тегло като златото. За идентифицирането им е необходимо да се извърши по-сложна проверка. Измамите на бижутерската компания бяха разкрити само благодарение на неплащането на заема и съдебната заповед за проверка на качеството на златото като обезпечение. Това е история с частна компания, но фалшивото злато може да е в ръцете на държавата, технологиите са същите, казва Алексей Вязовски.

Защо толкова много държави продължават да държат златни кюлчета извън своята юрисдикция?

Първо, това можеше да се случи исторически. Френското правителство, например, малко преди началото на Втората световна война, тайно изнася по-голямата част от златния резерв в САЩ. Те основателно се страхуваха от нахлуването на германските войски. И когато фашистка Германия беше победена, Париж искаше да върне златото си. Американските власти обаче отказаха: златото е било поставено при тях не от френското правителство, а от частни лица и фактът, че тези лица са действали по нареждане на правителството, не ги притеснява. Френският президент Шарл де Гол успя да върне в родината си 4 400 тона благороден метал само в замяна на американска валута, тоест трябваше да плати за своята собствена.
Друга причина, поради която държавите запазват златните си резерви в друга държава, са така наречените златни суапове. „Когато държавата се нуждае от валута – долар или английска лира, за да поддържа собствената си валута, тя залага собствено злато в замяна на тези заеми“, обяснява Вязовски. Ако след известно време дадена държава върне заемите, тогава тя може да върне златото си, или държавата ще удължи или разшири суап линията си. Пример е Индия, където през 1991 г. имаше криза. Индийското правителство, за да избегне неизпълнението, изпрати осем тона злато в Банката на Англия, за да осигури заем.

Оттогава индийците върнаха дълговете си, но златото все още се съхранява в Англия. Официално е обяснено, че уж е опасно да се върне злато (очевидно е напълно безопасно само да го донесете в Лондон).

„Ново” злато се съхранява и в чужбина, защото е по-удобно. „Развиващите се страни (с изключение на Китай) купуват злато в чужбина и го съхраняват там: така е по-евтино, по-безопасно и по-бързо да се продават обратно по-късно“, казва анализаторът на Freedom Finance Валери Емелянов.

Най-често мястото за съхранение на златните резерви на страната са най-големите финансови центрове – Лондон и Ню Йорк. Много по-лесно е да купувате или продавате физическо злато на местните борси там, ако е необходимо, заяви Александър Купцикевич, водещ анализатор на FxPro. Следователно, основните пазители на златото на други хора са Банката на Англия и ФР на Ню Йорк. „Русия държи златото у дома, често го купува от местни компании – тук има няколко големи световни миньори на злато, така че логистично това може да е дори по-удобно от извършването на сделки навън. Венецуела, Германия и други подобни не добиват собствено злато, но го купуват и продават, така че за тях е по-изгодно да го държат по-близо до „пазара“, казва Купцикевич.
Руските златни кюлчета вероятно се съхраняват в основния депозитар в Москва на ул. „Правда“ 6, който е недалеч от Белоруската гара. Част от златото е разпръснато около трезорите на Централната банка в различни градове на страната. Властите обаче не разкриха точната информация.

Смята се, че най-големият притежател на физическо злато в света са САЩ. В Америка, според официалните данни за първото тримесечие на 2020 г., се съхраняват 8,133 тона злато. И САЩ в това отношение са далеч по-напред от всички останали страни по света. Въпреки че златните резерви на американците също не вървят гладко. Мнозина подозират, че в американските трезори всъщност се съхранява по-малко злато, отколкото е обявено официално.

„Съединените щати декларират, че са най-големият собственик на злато в света. Но не знаем точно колко злато има, защото никога не е извършван одит на техните запаси.

Когато Тръмп за пръв път дойде на власт, той заяви, че ще извърши одит на златните резерви в склада на бившата военна база на град Форт Нокс в Кентъки. Там се съхраняват половината от всички запаси. По-късно обаче му беше намекнато, че не бива да влиза в него. По същия начин те не разрешиха одит на германско злато, съхранявано от Федералната резервна банка на Ню Йорк “, казва Вязовски.
На второ място с голям марж от САЩ е Германия със своите 3364 тона благороден метал. След това Италия и Франция, съответно с 2450 и 2430 тона. Петата е Русия, която има близо 2300 тона злато. Китай е на шесто място със запаси от 1948 тона злато. В десетте най-големи притежатели на злато са също Швейцария, Япония, Индия, Холандия (Турция ги догонва).

„От страните с най-големите резерви Съединените щати и Русия не съхраняват златото си в чужбина, като предпочитат да го съхраняват в национални каси. Докато Германия и Италия държат по-голямата част от резервите извън своите страни “, отбелязва Емелянов.

Според плана Маршал златото е изнесено в Съединените щати в замяна на заеми, което възстановява Европа след войната. Германия само преди няколко години постигна възвръщаемостта на 50% от златните си запаси от САЩ. Другата половина от златото на Германия обаче се съхранява от Федералната резервна банка на Ню Йорк и от банката на Англия в Лондон. Малко повече от половината от златните резерви на Италия също се държат в тези две банки, плюс малък процент в трезора на Берн в Швейцария.

Сега Франция притежава официалните си златни резерви само на своята територия.

Французите имат огромен склад на дълбочина 29 метра под нивото на река Сена, където повече от три хиляди души могат да се скрият, ако е необходимо. Япония и Китай също не дават златото си в чужбина.
„Много държави, които някога са изнасяли златото си във Великобритания или САЩ, сега масово се опитват да го върнат“, отбелязва Вязовски. – Вижте кой активно увеличава златните резерви през последните години? Държави, които имат проблеми със САЩ. Това са Китай, Русия, Турция. Това са държави, които разбират, че техните чуждестранни активи на централните банки и Министерството на финансите могат да бъдат арестувани. ФР на САЩ по всяко време може да арестува или блокира всичко, което отива в долари – вашите резерви или сметки. Златото няма риск от контрагента. Това е намек, че в света има актив, който ни позволява да имаме финансов суверенитет – и да бъдем независими от Съединените щати. ”

Превод: Поглед.инфо

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!