Сърбия одобри екстрадицията на Цветан Василев на първа инстанция

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Висшият съд в Белград постанови на първа инстанция, че са изпълнени всички законовите предпоставки за екстрадирането на бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в България. Той е сред обвиняемите по делото за фалита на банката.

По информация на сръбското издание “Инсайдър” съдът е взел решението си по искане за екстрадиция на Софийската градска прокуратура. Адвокатите на Василев имат тридневен срок от получаването на решението, в който могат да го обжалват.

От българското посолство не пожелаха да коментират случая пред сръбската медия. “Не коментираме случаи, които са обект на съдебно преследване,” казва Сергей Андреев от българското посолство.
Окончателното решение за екстрадицията на Василев може да бъде взето само от Министерството на правосъдието в Сърбия.

Изданието припомня, че започналата преди 6 години процедура не е приключила, защото два пъти Апелативният съд е връщал решението на долната инстанция – Висшия съд, заради съществени нарушения на разпоредби в Наказателния кодекс и неясни мотиви.

Цветан Василев е бил отново изслушан през март т. г. След това делого се е забавило заради пандемията от коронавирус.

“През 2012 г. Цветан Василев купи сръбската фабрика за стъкло в Парачин. Въпреки че беше обявен в Сърбия за голям инвеститор, задълженията на компанията се увеличиха 70 пъти, откакто той пое фабриката. Тя е в несъстоятелност, а срещу Василев е заведено наказателно дело за умишленото й тласкане към фалит”, твърди “Инсайдър”.

Изданието припомня още: “През 2014 г. българският бизнесмен дари 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич, съпруга на тогавашния президент на Сърбия Томислав Николич. Той потвърди това, но отрече “лични контакти” с Василев.”
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!